Vattenpelartryck och andningsförmåga i regnkläder

Vattenpelartryck och andningsförmåga i regnkläder

Blir du förvirrad när du ser siffrorna för vattenpelartryck och andningsförmåga? Är det ens viktigt att veta något om det när man ska köpa regnkläder? Vad du egentligen behöver veta är hur vattentäta och vindtäta regnkläderna behöver vara för det du ska använda dem till.

I den här regnklädsguiden har vi beskrivit vattenpelartryck, andningsförmåga samt tejpade och svetsade sömmar, för att göra valet av regnkläder enklare för dig.

Vad betyder vattenpelartryck i regnkläder?

Vattenpelartrycket mäts i millimeter och ju högre vattenpelartrycket är, desto mer vattentätt är plagget. Om dina regnkläder ska vara lämpade för en hel dags arbete rekommenderar vi dig att välja ett vattenpelartryck på minst 8 000 mm, samt svetsade eller tejpade sömmar. På så sätt tål dina regnkläder spöregn, om du t.ex. cyklar eller sitter på en maskin.

Du kan filtrera på ett specifikt vattenpelartryck på sidan med våra regnkläder. Välj filter och sedan “Teknisk specifikation” och kryssa i önskat vattenpelartryck.

Nedan ser du våra rekommendationer gällande vattenpelartryck

Behöver du regnkläder som andas?

Det beror på vem som ska bära regnkläderna. Barn svettas inte på samma sätt som vuxna och därför klarar de sig bra med regnkläder i PU, som inte andas.

Regnkläder som andas gör det möjligt för aktiva vuxna att bli av med värme och fukt. Om regnkläderna däremot inte andas blir du lätt fuktig av svett och kommer att frysa. Därifrån är det inte långt till en förkylning.


Nu blir vi lite tekniska, så ni får gärna kalla oss regnklädsnördar, men för att förstå konceptet andningsförmåga förklarar vi det lite närmre. Andningsförmåga kallas MVP, som är en förkortning av den engelska termen Moisture Vapor Permeability. Det är okej om du slår knut på tungan när du försöker uttala det, men det är mängden fukt som leds ut genom regnklädernas membran. MVP anges i g/m2 x 24h. Det vill säga mängden fukt som kan transporteras bort per kvadratmeter på 24 timmar.

En riktlinje är att du ska välja en hög MVP i regnkläderna om du rör på dig mycket.

Du kan filtrera efter andningsförmåga på sidan med våra regnkläder. Välj filter och sedan “Teknisk specifikation” och kryssa i önskad ruta. Men vad är då en hög MVP och vad passar dig? Siffrorna i formuläret är vår guide och de ska betraktas som vägledande. Kom ihåg att det varierar från person till person hur mycket man svettas. Du behöver därför själv bedöma vilken andningsförmåga du behöver.


Se våra rekommendationer kring andningsförmågan hos regnkläder här

Kom även ihåg de svetsade eller tejpade sömmarna i regnkläder

Svetsade och tejpade sömmar är två olika metoder för att göra regnkläder täta i sömmarna. De svetsade eller tejpade sömmarna är lika viktiga för regnklädernas täthet som materialet som regnkläderna är tillverkade i.

Tejpade sömmar innebär att sömmarna är förseglade med en speciell tejp, som gör regnkläderna vattentäta i sömmarna.

Svetsade sömmar innebär att sömmarna svetsas ihop istället för att sys ihop.

Den ena metoden är inte bättre än den andra och det är endast materialets tjocklek som avgör vilken som används. Du kan filtrera på regnkläder med svetsade sömmar, eller regnkläder med tejpade sömmar, på sidan med våra regnkläder.

Välj filter och sedan “Teknisk specifikation” och kryssa i önskad ruta.

Regnkläder med membran - vad är det?

Ett membran är ett mellanlager, dvs. ett lager mellan det yttersta och det innersta lagret i regnkläder. Membranets funktion är att hålla regnkläderna vattentäta, vindtäta och se till att de andas. Det stänger ute både vind och vatten, samtidigt som det släpper ut överflödig värme och fukt, så att du inte blir kall. Du har kanske hört talas om skor med Gore-Tex-membran, vilket innebär att skorna är vattentäta? På samma sätt kan det finnas olika typer av membran i regnkläder.

Ett membran hjälper till att värma upp luften under t.ex. din regnjacka samt att hålla den inne, samtidigt som det tillåter överflödig värme att släppas ut. På så sätt hålls kroppen tempererad och du kan koncentrera dig på att arbeta, utan att varken frysa eller svettas.

För att bevara membranets funktion får regnkläderna inte vara för smutsiga, eftersom de då kan börja absorbera vatten och förstöra andningsförmågan. När du tvättar kläder med membran får du inte använda sköljmedel, eftersom det, precis som smuts, förstör andningsförmågan. Du kan köpa ett tvättmedel som heter Nikwax Tech Wash. Det är framtaget för att bibehålla membranets funktion vid maskintvätt. Om du vill kan du läsa mer om tvätt och impregnering av ytterkläder här.

Tål regnkläder något annat än vatten?

Ja, du kan välja regnkläder som tål både fett, olja och blod, som du utsätts för om du arbetar som fiskare, på ett slakteri eller med rengöring.

Vissa regnklädmärken har även arbetsregnkläder som är mycket resistenta mot flammor. Du kan faktiskt få regnkläder med flamskyddande egenskaper, som du t.ex. kan använda till sjöss för att öka din säkerhet.

För att du ska kunna röra dig säkert i samband med vägarbete eller på en byggarbetsplats finns det regnkläder med reflexer, som dessutom har hög vattenpelare och andningsförmåga. Det kallas Hi-Vis-regnkläder. Om du vill läsa mer om vad Hi-Vis betyder och om huruvida du ska välja Hi-Vis-regnkläder i klass 1, 2 eller 3, så kan du göra det här.

Vi hoppas att du blev klokare och mer av en regnklädsnörd av att läsa den här guiden, samt att valet av regnkläder har blivit lättare för dig.

Har du andra frågor kring regnkläder?

Om du är osäker på vad som passar dina behov bäst är du alltid välkommen att

kontakta vår kundtjänst på e-post: info@billiga-arbetsklader.se eller telefon: 0410-350185.

Vi är redo att hjälpa dig att hitta rätt regnkläder för just dig.