TrustpilotKundtjänst: 0410-350185Frakt från 69 kr.Gratis frakt över 1200 kr. (ombud/företag)100 dagars öppet köp
Logga inInkl. moms
OBS: Vi levererar varor under hela sommaren, men några av våra leverantörer håller stängt ett fåtal veckor, därmed kan längre leveranstider än normalt uppstå. Läs mer här.
Välj rätt regnkläder

Välj rätt regnkläder

Det är flera saker man ska tänka på när man ska välja nya regnkläder

Det är flera saker man ska tänka på när man ska välja nya regnkläder, till exempel vattentäthet, ventilerande egenskaper m.m. Vi har i denna blogg försökt att förklara några av begreppen, så att det blir lättare för dig att välja!

Hur vet jag om regnkläderna är vattentäta?

Det finns två sätt som regnkläder kan vara vattentäta på. Det ena sättet är de helt klassiska regnkläderna som håller vattnet ute och håller dig torr, utan att vara ventilerande. Fördelen med dessa regnkläder är att man bara tar på ett extra lager utanpå sina vanliga kläder och regnkläderna håller vattnet ute. Nackdelen är att regnkläderna inte har ventilerande egenskaper, det vill säga kroppsvärmen kan inte ventileras ut och där kommer att bildas kondens under regnkläderna. Detta gör att huden kan bli fuktig och därmed är risken för att frysa större. Dessutom blir komforten försämrad. Om du ska ha på dig regnkläderna hela dagen ska du därför tänka på om det är denna lösning som är bäst. För att komma omkring detta, kan man eventuellt bygga upp lager under regnkläderna för att leda bort fukt från kroppen och därmed undvika att man kommer till att frysa.

Fördelen med denna slags regnkläder är att de kan ha andra egenskaper som är viktiga i förhållande till de arbetsuppgifter man ska lösa. Det kan till exempel vara resistens i förhållande till fett, olja och blod. Detta är en viktig faktor om man till exempel är fiskare eller arbetar på ett slakteri. Regnkläderna kan även ha flamskyddande egenskaper vilket kan vara avgörande om man arbetar offshore. Det är även viktigt att man väljer regnkläder baserat på om det ska användas i kalla omgivningar. Kylan kan nämligen påverka materialets smidighet och därmed komforten och rörelsefriheten.

Svetsade och tejpade sömmar är minst en lika viktig del i förhållande till vattentätheten, som det material regnkläderna är tillverkat av. Om sömmarna inte är tejpade eller svetsade så kommer de att släppa in vatten. Tejpade sömmar är som det låter sömmar som är förseglade med speciell tejp. När det gäller svetsade sömmar undviker man att göra hål i materialet som man gör när man syr. Detta gör vattentätheten bättre.

Kläder med membran

För att jackor kan ha ventilerande egenskaper samtidigt med att de är vind- och vattentäta ska de vara försedda med ett membran, som till exempel Gore-Tex eller Helly Tech. Membranet håller vind och vatten ute samtidigt som den släpper ut överskottsvärme och fukt så att man håller sig torr och varm under regnkläderna.

Det är luften under jackan som värms upp och därmed fungerar som isolering. Därför är membranet viktigt i förhållande till att justera temperaturen genom att hålla vind och kyla ute, hålla värmen inne och släppa ut överskottsvärme. Om jackan är fodrad, och inte bara är en skaljacka, är den naturligtvis extra isolerad och varm och kan användas som vinterjacka.

Membraner är känsliga och ska skötas på rätt sätt, för att bevara sina egenskaper. Man får till exempel inte använda sköljmedel när man tvättar regnkläder med membran eftersom att sköljmedel stoppar till membranet och förstör det.

Läs mer om tvätt och impregnering av ytterkläder här.

Vad betyder vattenpelare?

Vattentäthet mäts i millimeter och ju högre ett vattenpelare värde är, ju mer vattentätt är produktet, vilket har stor betydelse för om du håller dig torr under dina regnkläder. Hos Billiga-arbetskläder.se säger vi att kläderna minst ska ha 5.000 mm. i vattenpelare och ha tejpade/svetsade sömmar, för att kategoriseras som vattentätt. Men vi rekommenderar att det som ska användas som “heldags-regnkläder” har minst 8000 mm. i vattenpelare samt svetsade/tejpade sömmar, för att även kunna motstå slagregn till exempel när du cyklar eller sitter på en maskin. Åter igen ska man göra upp om vattentätheten är tillräcklig i sig själv eller om det ska kombineras med ventilerande egenskaper i förhållande till den situation som du ska använda regnkläderna i.

Hur mäter man ventilerande egenskaper i regnkläder?

Ventilerande egenskap är ett uttryck för hur mycket fukt och överskottsvärme som kan ledas ut genom regnklädernas membran. Ventilerande egenskaper mäts i MVP = g/m2*24 h.

>> Klicka och se vårt stora urval av regnkläder till herr - dam - barn

Har du frågor om regnkläder?

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst om du är osäker på vad som passar till ditt behov.

Du kan nå oss via info@billiga-arbetsklader.se eller telefon 0410-350185.

Vi hjälper gärna med att hitta den bästa lösningen för dig.