Material ordlista

Material ordlista

Det är du inte ensam om att vilja veta! Det görs faktiskt många sökningar på den sorten varje månad. Vi har därför skrivit denna textilguide, där du kan läsa vad material som bambu, kevlar och Dyneema® är och vad de har för egenskaper.

Nu tänker du säkert "Oj - vad mycket text!". Här på Billiga-arbetskläder.se är vi dock väldigt nördiga när det kommer till material och vi är stolta över att få klä dig rätt. För att göra det enkelt för dig är textilguiden sorterad i alfabetisk ordning, så att du snabbt kan hitta det material du är nyfiken på.

Akryl eller polyklorid, är mjuka och lätta samt tål solljus och de flesta kemikalier. Akryl är nästan lika slitstarkt som nylon och polyester. Akryl kallas även orlon, courtelle eller dralon. Kläder av akryl är mycket värmekänsliga och kan tappa formen av tvätt, torktumling och strykning vid höga temperaturer. Krusiga, fylliga akrylfibrer i stickat ger bra isoleringsförmåga, eftersom de kan innehålla mycket luft.

Aramide är en värmebeständig, stark, syntetisk fiber som används i flamskyddade arbetskläder. För övrigt används det även i skottsäkra västar, vilket säger något om styrkan.

Armortex® är en DuPont™ Kevlar®-fiber. Armortex® ger textil styrka och flexibilitet. Det är en lätt fiber som är otroligt stark och hållbar. Armortex® kan göra kläder och skor säkra och skärskyddade.

Bambu är en hållbar växt som varken kräver vattning eller bekämpningsmedel. Det är världens snabbast växande växt, den absorberar mer koldioxid än träd och den är biologiskt nedbrytbar. Den kan bearbetas och användas i t.ex. bambu-T-shirts, bambu-underkläder, bambustrumpor och mycket mer. Bambufibern andas och är glansig som silke, mjuk och antibakteriell samt håller sig luktfri tvätt efter tvätt, eftersom bambu minskar mängden bakterier i kläderna. Bambu reglerar din temperatur, så att den håller dig varm på vintern och sval på sommaren. Den absorberar fukt och låter den avdunsta.

Bionic Finish® Eco används för att ge textiler en permanent vattenavvisande yta. Som framgår av ordet Eco är det en ekologisk teknologi och den är helt fri från fluor. Bionic Finish® Eco används i vattenavvisande utomhuskläder, jaktkläder och flygdräkter.

Bomull är fibern som växer kring fröna på bomullsväxten. Fibern används som råmaterial vid textilproduktion. Bomull andas och är en av de mest använda textilfibrerna i världen. Kläder gjorda av bomull är fuktabsorberande och behagliga att bära nära kroppen.

Bomull i sig är inte värmeisolerande, men det blir den om den dras isär, så att det uppstår ett isolerande luftskikt.

Kammad bomull är en kvalitetsprodukt som är riktigt mjuk och väldigt stark. I kammad bomull behandlas fibrerna på ett särskilt sätt innan de spinns till garn.

Kanvas är ett kraftig tuskaftsbundet tyg, tillverkat av bomull eller linne. Det är ett kraftigt tyg som kan användas till väskor, skor och ytterkläder med mera. Kanvas är slitstark och andas.

COOLMAX® leder bort fukt från kroppen och gör att tyget torkar snabbare, så att kroppen känns sval och behaglig. Coolmax® är polyesterfibrer som är specialtillverkade med ökad yta. Fukten leds bort från huden och ut till tygets yttersta lager, där fukten avdunstar. Coolmax®-funktionen är inbyggd i fiberstrukturen och bevaras genom upprepad tvättning.

CORDURA® är ett mycket slitstarkt och tåligt material, som huvudsakligen innehåller nylon. Cordura är tio gånger starkare än bomull, tre gånger starkare än vanlig polyesterfiber och dubbelt så stark som vanlig nylon. Det används därför ofta som förstärkning i arbetskläder, på ställen där kläderna vidrör händer, verktyg eller golv. Arbetsbyxor med Cordura® och andra arbetskläder med Cordura® har ökad hållbarhet.

Denim - jeanstyg är också en vanlig benämning. Tyget är kraftigt, bomull bomull, eller i bomull och polyester och det kallas kypert. Kypert är en vävningstyp som ger en snett löpande linje över tyget. Denimkläder kan t.ex. vara förkläden, jeans, jeansshorts och jeansskjortor.

Dun är mycket lämpligt för att hålla värmen. Det finns inget isoleringsmaterial för kläder som väger lika lite som dun, som går att komprimera lika mycket och som värmer lika bra. Kort sagt väger dun mindre, och tar mindre plats, än andra material som kan ge samma värme. Dun andas och är väldigt bekvämt att ha på sig. Om du jämför ett duntäcke med ett täcke med syntetisk stoppning, så vet du säkert att komforten är på topp hos ett duntäcke.

Dun kan behålla sina egenskaper i flera år om det tas hand om ordentligt. De bästa och finaste dunen kan bibehålla nästan samma isolerande effekt i upp till 40-50 år om de underhålls på rätt sätt! Dunet i en dunjacka eller dunväst kan därför utan problem hålla under hela plaggets livstid - och vet vi att du inte har din dunjacka eller dunväst i 40-50 år!

Dyneema® är en extremt stark men samtidigt väldigt lätt fiber. Den används i arbetskläder, på de ställen där kläderna slits ut mest. Ett annat plus är att Dyneema® håller färgen, eftersom den är integrerad i fibern och inte bara ligger som ett yttre lager.

Elastan är en mycket elastisk fiber som kan mäta sig med gummi, men den är starkare och tål solljus bättre. Förlängningsförmågan är 400%. Elastan används blandat med ett annat material, i t.ex. sportkläder och underkläder, eftersom det har en behaglig elasticitet.

Elastomultiester är en polyesterfiber som, blandat med t.ex. denim, ger en bekväm stretch, samtidigt som tyget kan återgå till sin ursprungliga passform.

Fiberpäls är ett ludet konstgjort tyg som påminner om lammull och är tvättbart. Fiberpäls är mjuk, isolerande och ljudlös. Det används till arbetsjackor, västar, mössor och jaktjackor. Pälsfiberjackor kan användas för sig, eller som ett isolerande mellanlager med en skaljacka ovanpå.

Fleece är ett mjukt stickat tyg, där ytan är kraftigt ruggad. Detta ger ett luftskikt som är mycket värmeisolerande. Samtidigt är fleece väldigt lätt och används till både arbetskläder och fritidskläder. Det ursprungliga materialvalet i fleece var polyester, men idag används även andra material.

Fuseknit-teknologin är en tillverkningsmetod som gör det möjligt att tillverka produkter med färre sömmar. Det används till exempel i sportkläder och löparskor med Fuseknit-teknologi.

Gore-Tex® är ett membran som är vind- och vattentätt, vilket innebär att vattenånga från kroppen transporteras bort. Det är ett membran som är fyllt med pyttesmå hål som är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe. Hålen är precis för små för att vatten och vind ska kunna ta sig igenom, men samtidigt precis tillräckligt stora för att ångan från din kropp ska kunna transporteras bort, så att du kan hålla dig torr. Vattentäta Gore-Tex-skor och -stövlar, Gore-Tex-jackor och Gore-Tex-byxor är några av de saker du kan köpa här.

Linne kommer från stjälken på linväxten. Den har god draghållfasthet och är smutsavvisande. Det är en stor process att utvinna linne och det medför att linnekläder blir relativt dyra. Lin blandas ofta med andra fibrer i kläder, eftersom lin absorberar fukt så bra. Linne kallas även för lin. Utöver att linstjälkarna används för tillverkning av linnetyg, används linfrön till exempel för olja. En linneskjorta eller linneklänning är riktigt bekvämt att ha på sig på sommaren, eftersom de har en hög absorberingsförmåga.

Isoli är väldigt mjukt och varmare än vanlig bomull. Isoli känns som sweatshirt-tyg, men baksidan av det är ruggad och mjuk, eftersom extra garn har stickats in på avigsidan, som sedan hat ruggats upp. Isoli är mycket svettabsorberande, men håller värmen bra, så att du inte blir kall. Isoli kallas även "joggingtyg". Isoli används framför allt i tjocktröjor och sportkläder, som behöver ge bra rörlighet.

Kevlar är ett riktigt starkt fibermaterial, tillverkat av syntetiska fibrer som är fem gånger starkare än stål. Trots att det är ett plastmaterial smälter Kevlar inte som de flesta andra plastmaterial gör. Dessutom tål det flera olika slags kemikalier. Kevlar används i sömmarna i svetshandskar, skyddsskor och skyddsstövlar, eftersom det är värmebeständigt. Det används även i arbetsbyxor, som förstärkning på knäfickor för hantverkare och golvläggare, vars knän utsätts för hårt slitage. Som exempel kan vi berätta att Kevlar är ett så starkt material att det används i skottsäkra västar och hjälmar.

KneeGuard™ är ett positioneringssystem som används för knäskydd och knäskyddsfickor i hantverksbyxor. KneeGuard™ säkerställer att knäskydden sitter som de ska och därmed skyddar knäna optimalt.

Syntetfibrer är industriella fibrer som används i textilier. En typ kallas kemofibrer och de är framställda på konstgjord väg, av luft, vatten och oljebaserade produkter.

En annan typ är regenererade fibrer, t.ex. viskos, som framställs av cellulosa, som i sin tur kommer från bomullsavfall eller trä. Dessa fibrer påminner mycket om bomull, eftersom de kan absorbera stora mängder fukt och är bekväma att bära, både när det är varmt och kallt. Regenererade fibrer är dock känsligare vid tvätt än bomull och kan både skrynkla sig och krympa.

Syntetfibrer är starka både när de är våta och torra, de skrynklar sig i princip inte alls och de torkar snabbt, eftersom de knappt absorberar någon fukt. Syntetiska fibrer är kända under namn som t.ex. akryl, acrilon, an-tron, bri-nylon, courtelle, dorlastan, dacron, diolen, dralon, elastan, herculon, lycra, nylon, orlon, polypropylen, polyamid, polyester, perlon, rilsan, terylene, tetoron och vyrene. Eftersom dessa fibrer är hala stannar smuts på ytan. Ytan kan bli knottrig eller ludda om garnet är löst spunnet.

Syntetfibrer används till kläder som T-shirts, tröjor, underkläder och sportkläder.

Lifa® är en polyesterfiber som stöter ifrån sig vatten samt för bort fukten från kroppen och transporterar den till tygets yta. Lifa® används till det innersta lagret kläder, såsom svettavledande termounderkläder och skidunderställ. Det håller din hud torr, varm och bekväm. Lifa används av Helly Hansen Workwear. Det går inte att få tryck på Lifa® eftersom fibrerna stöter ifrån sig trycket.

Lycra® är varumärket för elastan. LYCRA® används i många tyger för att göra plagget töjbart. LYCRA® ger flexibilitet till produkten och hjälper den att återgå till sin ursprungliga form efter att ha töjts ut.

Lycra Dupont® är ett registrerat varumärke för lycra.

Lyocell är reproducerad cellulosa, t.ex. modal och viskos, och är starkare än dessa. Lyocell är mjukt och har förmågan att absorbera fukt. Ytan kan dock slitas ut snabbare och färgen håller inte lika bra. Det framställs därför ofta med en lite rå yta, som påminner om skalet på en persika. Lyocell är dyrare än viskos och modal.

Läder eller skinn är djurhud. Läder kan delas in i olika material.

 • Narvläder som är djurets yttersta hudlager, är av högsta kvalitet.
 • Spaltläder är hudskiktet som vänder in mot djurets kropp. Spaltläder kan spaltas till olika tjocklekar, beroende på vad det ska användas till. Det har i stort sett samma hållbarhet som det yttersta lagret läder. Spalt är mocka på båda sidorna. Det används till exempel i arbetshandskar och skor.
 • Bonded leather är av lägsta kvalitet. Det är resterna som blir över efter garvning och bearbetning av läder. Dessa rester delas upp i småbitar som limmas ihop. Slutprodukten påminner om läder, men med en annan struktur, och den är inte riktigt lika hållbar som äkta läder.
 • Anilinläder har en naturlig yta med struktur, där man kan se var djuret haft insektsbett, veck och födelsemärken. Anilinläder har helt öppna hårsäckar och det är ett väldigt mjukt läder som är mycket absorberande och ljuskänsligt. Endast 5% av råhudar kan användas som anilinläder och klassas som exklusivt läder.
 • Semianilin är fullnarvat läder, som har givits en finish som gör läderstrukturen lätt synlig. Detta gör semianilin enklare att underhålla och mindre känsligt för fläckar, smuts och fukt än anilinläder. 10-15% av råhudar kan användas som semianilinläder.
 • Täckfärgat läder är genomfärgat och ytbehandlat. Det kan också tryckas på eller slipas. Täckfärgat läder har en enhetlig yta med bra förmåga att avleda vatten och tåla ljus. Det är starkt och enkelt att underhålla. 80% av råhudar kan användas till täckfärgat läder.
 • Mocka är baksidan av skinn. Det är mycket grovt, men med en slät baksida, och mocka är mjukt, starkt, absorberande och ljuskänsligt.
 • Nubuck är skinnets garvade sida, som slipas efter garvning och färgning. Det ser ut som mocka, men till skillnad från mocka är nubuckens baksida grövre än dess framsida.

Merinoull är ull från Merinofår. Merinoull är extra fin och mjuk med silkesglans. Det är en exklusiv produkt som är ganska dyr.

Mikrofiber är en syntetisk fiber som är mindre än 1 denier. De vanligaste typerna av mikrofiber är tillverkade av polyester och polyamid och kallas nylon, kevlar, nomex och trogamid. Mikrofiber används för produktion av ovävda, vävda och stickade tyger, vilket vanligen används till kläder, möbler, industriella filter och rengöringstrasor.

Modal tillhör "viskosfamiljen". Modal och viskos har nästan samma egenskaper. Våt modal är dock starkare än viskos. Färgen kan snabbt mattas av och det är inte lika slitstarkt.

Neopren är ett material av syntetiskt gummi, som är fyllt med luftbubblor. Neopren är ett mycket flexibelt material och luftbubblorna ger det en bra isoleringsförmåga. Neopren används i jackor, tröjor och t.ex. dykardräkter.

Nylon eller polyamid överträffar alla andra fibermaterial när det kommer till både riv- och slitstyrka. Nylon är ljuskänslig och gulnar och mjuknar i solljus. Nylon eller polyamid är en syntetisk produkt som används mycket, kanske mest eftersom det inte krymper. Det används bland annat till förstärkning av sportkläder. Det framställs nylontyper som är ljusresistenta. I nylon eller polyamid håller pressveck och plisseringar i tvätt. Nylon kallas även för crêpegarn och används i strumpor, underkläder, stickade plagg och andra produkter med stretch.

Oeko-tex® Standard 100 - arbetskläderna har testats för hälsoskadliga ämnen. Om du köper arbetskläder med Oeko-tex® Standard 100-certifiering, ofta kallat bara Oeko-tex®, är du garanterad att dina kläder har testats för hälsoskadliga ämnen. Detta är en internationell standard med strikta krav på produkterna. Det är inte bara tyget som har testats, utan alla delar av produkten, såsom märken, dragkedjor och stoppningsmaterial.

Oxford är en vävningsteknik, men ordet används ofta som en beteckning. Oxford är ett starkt och mjukt tyg som ofta används i skjortor och som skrynklar sig mindre än andra skjorttyger. Det är vävt i en ”korgflätning” med två varpgarn parallellt med ett mjukt kompletterande garn, som ger mer tyngd till undergarnet. När det vävs med ett färgat varpgarn och ett vitt undergarn kallas det för Oxford Chambray.

Polartec® är en avancerad form av textil, baserad på återvinningsbara material. Polartec® håller dig varm, samtidigt som det är lätt och mjukt. Fukt hålls borta från kroppen, vilket säkerställer att kläderna torkar snabbt. Det är ett veganskt alternativ till produkter som ull. Utomhusjackor, fleecejackor och pälsfiberjackor med Polartec® kan användas till både arbete och fritid.

Polyester är en syntetisk fiber som är vanligt förekommande i kläder - endast bomull är vanligare. Fibern används ensam eller blandas med andra fibrer. Polyester är starkt och skrynklar eller krymper inte, varken när det används i kombination med andra fibrer eller för sig själv.

Syntetiska fibrer som polyester är konstgjort framställd fibrer. Polyester framställs av råolja och naturgas. Allmänt kända syntetiska fibrer är akryl, elastan, polyamid och polyester. Polyesterfibrer är den mest använda och den har hög slitstyrka, låg vattenabsorption och krymper minimalt. Polyester kan tillverkas med olika ytor, former och egenskaper, såsom att den kan vara flamhämmande, antibakteriell och i princip inte krympa. Det kan tvättas vid samma höga temperaturer som bomull, men man behöver ta hänsyn till färgen i tyget. Plissering och pressveck håller vid tvätt och användning.

Polypropylen är lättare än andra textilfibrer. Polypropylen är töjbar och stark samt tål de flesta kemikalier, men den är ljus- och värmekänslig. Polypropenfibern blir inte våt eftersom svett leds ut till det yttersta lagret. Det används vanligtvis i svettavledande strumpor och termounderkläder med polypropen.

Poplin är tuskaftsbundet, vilket innebär att det finns dubbelt så många trådar på längden som på tvären.

Poplin kan bestå av bomull eller bomull och polyester. Både skjortor och pikétröjor tillverkas av poplin.

Primaloft® är ett superlätt material, tillverkat av syntetiska mikrofibrer som är fyllda med luftfickor, vilket ger en hög isoleringsgrad. Primaloft® är vattenavvisande och kan andas samt håller dig varm och torr i extrema väder. Primaloft® kan packas ihop i en ryggsäck eller resväska, så att det nästan inte tar upp någon plats alls, vilket gör det enkelt att ta med sig.

Prolen siltex är garn som hämmar tillväxten av bakterier och mögel. Det minskar lukt och används till exempel i strumpor.

PU kallas även för polyuretan. Det är ett syntetiskt material, som kan framstå både som fibrer och som en gummibeläggning. Det används till PU-gummistövlar, vadare, regnkläder och handskar.

PVC eller polyvinylklorid kallas även vinyl. Det är ett gummiaktigt plastmaterial som är mindre värmekänsligt än andra syntetiska fibrer. PVC är ett av de mest använda plastmaterialen och det kan användas i många olika sammanhang. Det framställs av salt och råolja. PVC kan antingen vara hårt och fast, eller så kan det vara mjukt på grund av att mjukgörande medel har tillsatts. PVC kan användas i regnkläder, gummistövlar och skyddshandskar.

Polyakryl består av akryl, som är en syntetisk fiber. Akryl är inte alls lika tåligt som polyester. Men polyakryl är lätt, fyllig och värmeisolerande.

Ripstop är en särskild vävningsmetod som gör att trådar inte kan repa upp sig. Vävningsmetoden Ripstop förhindrar ytterligare skador på tyget, eftersom en reva snabbt når till en punkt med en vävd kant och således inte kan fortsätta rivas upp.

Scuba är ett material som påminner om neopren. Det är mycket elastiskt och mjukt och lämpar sig därför för fina klänningar, blusar, tröjor, kjolar och byxor.

Silke är en naturfiber som kommer från silkeslarvens kokong. Det är brist på silke, vilket gör den exklusiv och till en lyxvara. Silke skiljer sig från andra fibrer genom att vara en enda lång tråd. För att jämföra det med något spinns ull och bomull av korta fibrer. En enkel kokong ger en silkestråd som är upp till 1600 meter lång. Silkesfibern är glansig och mjuk och kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt i fukt, utan att den känns fuktig. Silke mår inte bra av direkt solljus. Dåliga sidenkokonger används till spunnet silkesgarn.

Silke ska tvättas försiktigt. Använd tvättmedel utan enzymer, eftersom silket annars kan bli fult och till och med gå sönder.

Siltex är ett material som är mycket antibakteriellt. Tillsammans med exempelvis bomull har det bra temperaturreglerande egenskaper. Siltex andas och är svettavledande.

Skinlife är antibakteriell och därför mycket användbar i produkter som strumpor.

Slub Yarn är garn med ojämn tjocklek, som ger en speciell effekt när det stickas till jerseytyg, som används till stickade tröjor med mera.

Softshell är ett polyestermaterial som är vattenavvisande och tål lite regn. Softshell är inte vattentätt eller helt vindtätt, utan låter huden andas och bli av med svett under fysisk aktivitet. Det går att göra softshell vattentätt och vindtätt, samt att få det att andas, genom att lägga ett membran på baksidan av softshell-materialet. Softshell är flexibelt och ger stor rörlighet. En softshelljacka är bra som en övergångsjacka på våren och hösten, när det sker temperaturförändringar.

Spandex kallas även elastan. Spandex är en elastisk polyuretanfiber. Det används ofta i material till underkläder och strumpor. I Europa användes termen elastan för spandex. I resten av världen används benämningarna lycra, elaspan och dorlastan.

Syntetiska fibrer som polyamid, akryl, modakryl, polyester, klorfiber, polypropylen och elastan framställs av råolja eller naturgas.

TENCEL® är ett varumärkesnamn för Lyocell. TENCEL® är cellulosafibrer från trä. Det tillverkas utan utsläpp, samtidigt som kemikalier och vatten återvinns till nästan 100%. Kläder i Tencel håller färgen.

Thinsulate® är tunt (thin) och isolerande (insulate). Thinsulate® har de bästa isoleringsegenskaperna, samtidigt som det känns lätt och ger bra rörlighet. Det består av tunna, syntetiska fibrer som ger ett tätt och tunt isolerande lager med luftfickor, som kan bevara kroppsvärmen samtidigt som det är fukttransporterande. Du kan få Thinsulate® handskar, mössor, arbetsstövlar, arbetsjackor och vinterjackor.

Twill är ett vävningsmetod som skapar ett diagonalt mönster i tyget. Tyger som har vävts med denna metod är generellt mjuka och krymper mindre. Denim är ofta vävd som twill och här är den ena tråden vit och den andra färgad.

T400® är en elastisk fiber som har en fantastisk förmåga att få tyget att återgå till sin ursprungliga form. Kläder med T400® har hög komfort och elasticitet - utan att elastiska fibrer har tillsatts. Dessutom är T400® mycket svettavledande och bevarar lätt passformen.

Ull kommer vanligtvis från får. Nedan kan du se de olika typerna av ull.

 • Merinoull är väldigt mjukt.
 • Grövre ull, som crossbred, är billigare än merino, samtidigt som den är mer slitstark och robust vid användning och tvätt.
 • Alpackaull från alpacka-laman är mjuk och glansig.
 • Pashmina är ett annat namn för kashmirull. Pashmina är väldigt fina, tunna och mjuka fibrer från Kashmir-getens buk.
 • Angoraull kommer från Angorakaniner. Den är fin och mjuk, nästan som kamelull.
 • Mohairull kommer från angoragetter. Mohair är långfibrig och grov, samtidigt som den är mjuk och glansig.
 • Shetlandsull kommer från en ras av får som härstammar från Skottlands nordkust. Det är vädertåligt, fint, mjukt och av hög kvalitet, samt billigare än merinoull, men det kan klia lite mer.
 • Lammull är ullen från första gången fåret klipps. Den är fin, mjuk och krymper inte.

​​​​​​​Ull lämpar sig väldigt väl för ulltröjor, ullunderkläder och ullstrumpor. Det är temperaturreglerande och kan absorbera mycket fukt utan att kännas blött. Det är smutsavvisande; en del tvättar kan mycket väl ersättas med en vädring på klädstrecket. Tändtemperaturen är hög för ull och den brinner långsamt. Om det blandas med syntetiska material har det goda egenskaper som termoeffekt, tvättbarhet och tålighet.

Vibram® är ett märke som tillverkar sulor till skor som ska ha särskilt bra fotfäste. Det tillverkades ursprungligen för bergsklättring. Vibram utvecklar hela tiden gummikompositioner och innovativa lösningar baserade på möjliga hinder. Löparskor och arbetsskor med Vibram® ger ett riktigt bra fotfäste.

Viskos, som även kallas rayon, är en regenererad fiber*, framställd av nedbrutet och kemiskt behandlat trä. Viskos räknas som en syntetisk fiber, trots att den är baserad på naturliga material. Det tillverkades ursprungligen i ett försök att göra silke billigare och mer tillgängligt.

Råvarorna är ganska billiga - oftast kommer de från tall, eukalyptus, bambu eller bomullsväxter.

Viskos kan bestå av oändligt långa, blanka fibrer, som liknar silke, eller av matta, korta fibrer, som påminner mer om bomull och ull.Viskos används bl.a. i tröjor, klänningar, underkläder, blusar och byxor.

Regenererade fibrer, som tillverkas av cellulosa från träd, hör viskos och rayon. Med kemikalier omvandlas cellulosan till en viskosmassa som regenereras eller återuppbyggs till fibrer.

Till gruppen med regenererade fibrer hör Cupro, lyocell, modal och rayon med flera. Till cellulosafibrerna acetat och triacetat hör avril, arnel, bemberg, kupro, cupresa, dicel, lyocell, modal, polynosic, rayon, rhodia, sarille, swelan, triacetat, tricel och tencel. Viskos är den mest använda regenererade fibern.

37.5® är en teknologi som arbetar med kroppens naturliga mekanismer för att upprätthålla den mest behagliga temperaturen för kroppen. 37,5® är inbäddat i fibrerna och kan därför inte tvättas bort. Den ser till att vätskan från din kropp avdunstar, så att kläderna känns torra och du snabbt blir varm när det är kallt och, tvärtom, sval när det är varmt. Arbetskläder med 37.5®-teknologi är bekväma att arbeta i eftersom de håller kroppen tempererad.


Hurra! Du har nått till slutet av vår textilguide - det borde du nästa få en medalj för!

Vi hoppas att du har fått svar på vad kläder är tillverkade av. Om inte får du naturligtvis gärna kontakta oss på 0410-350185 eller info@billiga-arbetsklader.se