TrustpilotKundtjänst: 0410-350185Frakt från 69 kr.Gratis frakt över 1200 kr. (ombud/företag)100 dagars öppet köp
Logga inInkl. moms
OBS: Vi levererar varor under hela sommaren, men några av våra leverantörer håller stängt ett fåtal veckor, därmed kan längre leveranstider än normalt uppstå. Läs mer här.
Certificering af arbejdstøj og tilbehør

Certifiering av arbetskläder och tillbehör

Bra att veta om certifiering av arbetskläder och tillbehör

Det kan vara en djungel att hitta bland europeiska EN-standarder och certifieringar till arbetskläder, knäskydd och handskar, och det kan innebära dyra böter om certifieringar inom specifika områden inte uppfylls. Vi har sammanställt en lista över de viktigaste certifieringarna som hjälper dig att bli klokare och säkrare på att du väljer rätt arbetskläder och utrustning för det arbete som du ska utföra. Kolla alltid vad som gäller speciellt för din arbetsplats angående krav till certifiering av dina arbetskläder.

Certifiering av arbetskläder

EN ISO 20471 (tidigare EN 471) - Synbarhet, Hi-Vis-kläder

EN ISO 20471 är den internationella standarden för kläder med hög synbarhet, även kallad varselkläder eller Hi-Vis, och är den vanligaste certifieringen av arbetskläder. EN 20471 ersätter den tidigare EN 471-standarden. Den fluorescerande färgen gör att du syns i dagsljus, och reflexerna gör att du är synlig i mörkret. Denna certifiering krävs bland annat för arbete i högriskområden där du arbetar nära trafiken, på byggarbetsplatser och i allmänhet nära motorfordon, som till exempel kranar och grävmaskiner. EN ISO 20471 är klassificerad i 3 klasser efter synlighet i förhållande till materialets yta, och det är mängden fluorescerande ämne och reflekterande material som bestämmer klädernas säkerhetsklass. Klass 3 är den klass som ställer högst krav.

 • EN ISO 20471-1 - minst 0,14 m² fluorescerande material och minst 0,10 m² reflekterande material.
 • EN ISO 20471-2 - minst 0,50 m² fluorescerande material och minst 0,13 m² reflekterande material.
 • EN ISO 20471-3 - minst 0,80 m² fluorescerande material och minst 0,20 m² reflekterande material.

Klädsel i klass 3 kan erhållas på flera sätt - du kan använda en klass 3-produkt eller kombinera två produkter, som tillsammans blir klass 3-certifierade.

EN ISO 11612 (tidigare EN 531) - Flamskyddskläder

Skyddskläder som är EN ISO 11612-certifierade, skyddar användaren mot kort kontakt med hetta och flammor. Kläderna kallas flamskyddade i vardagligt språk. Kläderna klassificeras enligt olika parametrar, till exempel värmestrålning, kontaktvärme etc. Arbetskläder med EN ISO 11612-certifiering är lämpliga för bland andra elektriker och industriarbetare som kan vara i farozonen för brandutsläpp eller andra varma miljöer. Denna certifiering används endast för kläder - med undantag för kepsar. För att ansiktet eller händerna ska skyddas, måste man hitta ytterligare skyddsutrustning.

EN ISO 14116 (tidigare EN 533) – Flamskyddade arbetskläder (begränsad flamspridning)

Skyddskläder, certifierade enligt EN ISO 14116 skyddar mot kort, tillfällig kontakt med gnistor eller värme och under omständigheter där det inte finns någon signifikant värmeledning eller någon annan typ av värme. Om skydd mot värmerisker är nödvändigt, rekommenderas EN ISO 11612. Arbetskläder med EN ISO 14116-certifiering minskar risken för antändning och ökar därmed säkerheten.

EN 13034 - Arbetskläder för begränsat skydd mot kemikalier i vätskeform

EN 13034-certifiering handlar om begränsat skydd mot kemikalier vid eventuell exponering för lätt spray, flytande vätska eller lågt tryck samt samt volymsprutning. Arbetskläder med denna certifiering är lämpliga i områden där det finns risk att utsättas för små mängder kemikalier. Om man kommer i kontakt med kemikalier måste arbetskläderna omedelbart avlägsnas.

EN 61482 1/2 (tidigare ENV 50354) - Arbetskläder som är lämpliga för arbete med högspänning och ljusbågar

EN 61482 är certifiering av arbetskläder för arbete under spänning och skydd mot termiska risker orsakade av ljusbågar. För att vara helt skyddad måste kläderna användas tillsammans med andra kläder som ger skydd enligt EN 61482 1/2. Dessutom får inte kläder som smälter vid exponering för ljusbågar användas, exempelvis T-shirts och underkläder. EN 61482 kan delas in i 2 klasser, där klass 2 är den mest skyddande:

 • EN61482-1-1: 2009 Testmetod "Open arc test". Skyddar mot en 4 kA ljusbåge i 500 ms.
 • EN61482-1-2: 2014 Testmetod "Box test" för kontrollerad ljusbåge. Skyddar mot en 7 kA ljusbåge i 500 ms.

EN ISO 11611 1/2 (tidigare EN 470-1) - Arbetskläder för svetsarbete

Skyddskläder som är certifierade enligt EN ISO 11611 är avsedda för personer som i är i kort kontakt med flammor, till exempel svetsare eller annat arbete med liknande risker. Om svetskläderna har kommit i kontakt med brandfarliga ämnen försämras flamskyddseffekten. Dessutom måste svetskläderna användas tillsammans med andra kläder som är certifierade enligt EN ISO 11611 för att vara fullt skyddande. EN ISO 11611 är klassificerad i 2 klasser:

 • EN ISO 11611-1 - skyddar mot mindre riskabla svetsmetoder och situationer där mindre stänk och strålningsvärme kan uppstå.
 • EN ISO 11611-2 - skyddar mot mer riskfyllda svetsmetoder och situationer där mer stänk och strålningsvärme kan uppstå.

EN 342 - Kyla

Skyddskläder som är certifierade enligt EN 342 skyddar dig mot kyla. Kyla definieras som en kombination av fukt och vind, med en lufttemperatur på under -5 ° C, där det är viktigt att hålla sig torr och varm. Om kläderna blir blöta försämras deras egenskaper. För ett optimalt skydd mot kyla måste lämpligt skydd för huvud, händer och fötter användas för att isolera värmen. Skydd av huvud, händer och fötter omfattas inte av EN 342.

EN 343 - Regn

Skyddskläder som är certifierade enligt EN 343, skyddar dig mot nederbörd som snö, regn och allmän luftfuktighet. Här är det särskilt viktigt att stänga kläderna ordentligt så att maximal skyddseffekt uppnås. Observera att kläderna med denna certifiering inte är lämpliga för områden där eld förekommer.

EN 1149 3/5 - Elektrostatiska egenskaper

Dessa certifieringar skyddar dig från elektrostatiska urladdningar - till exempel för arbete där det finns explosionsrisk. När du använder kläder med dessa certifieringar måste du vara noggrann med att använda rätt skor. Kontrollera att kläderna täcker ordentligt vid rörelser – till exempel vid knäsittande arbete.

 • EN 1149-3 - Denna certifiering inkluderar elektrisk urladdning och arbetskläder med EN 1149-3-certifiering har testats för att kunna leda bort elektrostatiska laddningar i luften och inte till personen som bär kläderna.
 • EN 1149-5 - Denna certifiering inkluderar materialets prestanda och design.

Skyddskläder som är certifierade enligt EN 1149 skyddar användaren från statisk elektricitet och minskar risken för antändning från gnistor. Kläderna måste användas som en del av ett övergripande jordat system för att undvika elektriska laddningar.

EN 13758-2 - Arbetskläder med UV-skydd

Kläder certifierade enligt EN 13758-2 skyddar dig från solens UVA- och UVB-strålar. Arbetar du utomhus är du i hög risk att utsättas för solens strålar, vilket kan orsaka skador på huden. Risken för hudskador kan minskas genom att du bär kläder med EN 13758-2-certifiering. Observera att endast hud som täcks av kläderna är skyddad.

EN ISO 15797 - Industriell tvätt

Kläder som är certifierade enligt EN ISO 15797 kräver att produkten är lämplig för industriell tvättning och torkning.

EN 381-5 - Arbetskläder för arbete med motorsåg

EN 381-5 är normen för skyddskläder för arbete med såg. Om du arbetar i skogen med skogsavverkning, måste du ha arbetskläder med denna certifiering.

EN 381-5 klassificeras enligt kedjans hastighet:

 • Klass 1 - skyddar vid kedjehastighet på 20 m/s
 • Klass 2 - skyddar vid kedjehastighet på 24 m/s
 • Klass 3 - skyddar vid kedjehastighet på 28 m/s

Var noggrann med att byxans sågskydd överlappar dina skyddsskor, annars är du inte optimalt skyddad.

Oeko-tex® Standard 100 – arbetskläderna har testats för farliga ämnen

Om du köper arbetskläder med Oeko-tex® Standard 100-certifieringen, som ofta benämns Oeko-tex®, är du säker på att dina kläder har testats för skadliga ämnen. Detta är en internationell standard med strikta krav på produkterna. Det är inte bara materialet som har testats, utan alla delar av produkten, som märken, blixtlås och vaddering.

Tillbehör

EN 397 - Hjälmar för industrisäkerhet

EN 397 är certifieringen för industri skyddshjälmar och uppfyller således de fysiska kraven på material, konstruktion och storlek. Denna certifiering ska skydda användaren från fallande föremål. Var särskilt uppmärksam på att skyddshjälmar har ett utgångsdatum och att certifieringen inte godkänns efter utgångsdatumet har passerat.

Se vårt kompletta utbud av skyddshjälmar här.

EN 14404 - Knäskydd

Om du vill använda knäskydd för ditt arbete, leta efter EN 14404-certifieringen som ställer krav på knäskydd för arbete i knäposition. Knäskydd måste bytas regelbundet efter behov, eftersom slitaget kommer att försämra kvaliteten. EN 14404-certifiering är klassificerad i 3 nivåer 0–2:

 • Nivå 0 - Lämplig för användning på plana ytor
 • Nivå 1 - Lämplig för användning på platt eller ojämn yta
 • Nivå 2 - Lämplig för användning på plana eller ojämna ytor under svåra förhållanden

Knäskydd med EN 14404-certifiering är vidare indelade i typer:

 • Typ 1 - Knäskydd som är fästa på benet och oberoende av andra kläder.
 • Typ 2 - Skum eller andra vadderande knäskydd som är fästa på knäfickorna eller som en permanent del av byxorna.
 • Typ 3 - Lösa knäskydd som inte är fastsatta på benet, utan är avtagbara.
 • Typ 4 - Knäskydd som ingår i en annan produkt.

Se vårt kompletta utbud av knäskydd här.

EN 420 - Handskar

EN 420 är normen för allmänna krav och testmetoder för handskar. Observera att skyddet kommer att försämras om handsken är skadad. Dessa handskar är inte avsedda att användas vid brandbekämpning.

Se vårt hela utbud av handskar här.

EN 374 - Kemikalier (handskar)

Handskar som är certifierade enligt EN 374 skyddar användaren från kemikalier och mikroorganismer. Handskarna är klassificerade från A-L enligt vad det skyddar mot:

 • A: Methanol
 • B: Acetone
 • C: Acetonitril
 • D: Dichlormethan
 • E: Koldisulfid
 • F: Toluen
 • G: Dietylamin
 • H: Tetrahydrofuran
 • I: Etylacetat
 • J: Heptan
 • K: Natriumhydroxid 40%
 • L: Svavelsyra 96%

Dessutom klassificeras de i nivåer från 1–6, beroende på hur snabbt penetreringen sker:

 • Nivå 1: Upp till 10 minuter
 • Nivå 2: Upp till 30 minuter
 • Nivå 3: Upp till 60 minuter
 • Nivå 4: Upp till 120 minuter
 • Nivå 5: Upp till 240 minuter
 • Nivå 6: Upp till 480 minuter

EN 388 - Mekaniska faror (handskar)

Handskar som är certifierade enligt EN 388 skyddar mot mekaniska risker. Denna certifiering har uppdaterats från version 2003 till 2016, sedan handskarna har utsatts för nya krav och ett nytt test av skärbeständighet. Handskar certifierade enligt EN388: 2003 uppnå en poäng efter test A-D, som är A: slitstyrka, B: skärbeständighet, C: rivhållfasthet och D: punkteringsmotstånd. Ju högre poängen desto bättre. Den högsta poäng en handske kan uppnå är 4544.

Handskar certifierade enligt EN 388:2016 uppnår också ett resultat efter slitage, rivhållfasthet och punkteringsmotstånd. Handskens skärbeständighet är märkt med en bokstav från A till F, där F är den högsta skärbeständigheten. Den högsta poäng en handske kan uppnå är därför 4x44F.

EN 407 - Termiska faror (handskar)

EN 407 kräver att handskarna är certifierade och godkända för skydd genom kontakt med hög värme och brand, såsom kontaktvärme, strålningsvärme eller smält metall. Denna certifiering är uppdelad i skyddsnivåer från a-f:

 • a: Brand
 • b: Kontaktvärme
 • c: Isolationsvärme
 • d: Strålningsvärme
 • e: Smält metall - med mindre stänk
 • f: Smält metall - större mängd

EN 511 - Kyla (handskar)

EN 511 kräver att handskarna är certifierade och godkända för att skydda mot kyla. Handsken måste kunna klara både genomträngande kyla (konvektionsköld) och kontakt, det vill säga, genom direkt beröring. Det är inte ett krav att handsken ska vara testad mot vattenpenetration. Handskarna ska som minimum kunna uppnå skyddsnivå 1 enligt EN 388 som syftar på handskarnas slitstyrka.

Fritidskläder

EN 1150 – Synliga vardagskläder

Detta är normen för kläder med hög synlighet för icke-yrkesmässig användning. Det gäller till exempel vid löpturen i mörker eller för barn när de är ute och cyklar.​​​​​​​

Har du frågor om certifiering av arbetskläder och tillbehör?

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst om du är osäker på vad som passar till ditt behov.

Du kan nå oss via info@billiga-arbetsklader.se eller telefon 0410-350185.

Vi hjälper gärna med att hitta den bästa lösningen för dig.