Med en skyddshjälm använder du huvudet

Med en skyddshjälm använder du huvudet

Överväganden innan du köper säkerhetshjälm

Det finns kranar och fordon överallt på byggplatsen och du riskerar att få byggmaterial i huvudet. Du hugger ner träd och grenarna flyger omkring dig. Eller så klättrar du under trånga förhållanden, där det är svårt att röra sig utan att stöta emot.

I dessa situationer är det på sin plats att bära en skyddshjälm.

Välj mellan olika typer av skyddshjälmar

Du kan välja en hjälm som skyddar om du slår i huvudet. Dessutom finns det hjälmar som skyddar om du klämmer huvudet, hjälmar som skyddar mot elektrisk spänning eller värmestrålning eller som skyddar om du utsätts för stänk av flytande metall. Men det kan också vara en klätterhjälm eller en skogshjälm du behöver.

Om du befinner dig på en arbetsplats där ditt huvud är i riskzonen måste din arbetsgivare tillhandahålla en CE-märkt industriskyddshjälm.

Det kan vara en av dessa hjälmtyper:

  • En industriskyddshjälm som är EN 397-certifierad. Hjälmar med denna certifiering kan ha olika vikt och färg, på samma sätt som de kan ha olika form och insatser. Även om de kallas för industriskyddshjälmar, kan de också användas för annat än industri, t.ex. vid skogsbruk.
  • En skyddshjälm med EN 50365-certifiering är den typ du ska använda om du arbetar med högspänning, eftersom den är godkänd för elektrisk isolering.
  • En skogshjälm, eller ett skogshuggarset som det också kallas, består av skyddshjälm, visir, nackskydd och hörselskydd.
  • En bump cap som är EN 812-certifierad. Det är inte riktigt en hjälm, utan snarare en keps med ett plast- eller skumskal. En Bump Cap kan inte ersätta en skyddshjälm, då den endast skyddar mot mindre slag och stötar, och får inte användas på platser med obligatoriskt krav på hjälm.

Vilken betydelse har tester och godkännanden för en hjälm?

Säkerhetshjälmar måste testas och godkännas i enlighet med kraven i standarden EN 397. Dessutom kan de ha extra märkningar, som visas i exemplen nedan:

-20° eller -30° C Tål låga temperaturer
+150° C Tål höga temperaturer
444 vac Elektrisk isolering
1000 vac Extra elektrisk isolering
LD Uppfyller kraven på sidstyvhet
MM Tål stänk av smält metall

Hur hittar jag rätt storlek i min skyddshjälm?

Att bära skyddshjälm ska aldrig vara besvärande. Den ska balansera korrekt på huvudet samtidigt som den ska vara lätt, så att du inte anstränger nack- och halsmusklerna när du använder hjälmen.

Om du ska använda hjälmen med hörselskydd, nackskydd, pannlampa, ögonskydd, visir och hjälmmössa, bör du ta detta i beaktan när du väljer hjälm. Du hittar rätt hjälmstorlek genom att mäta huvudets omkrets i centimeter.

Därefter hittar du vilken typ av hjälm du behöver på vår webbplats. I produktinformationen kan du se hjälmstorleken, som kan variera från ca 52 cm till 63 cm.

Vissa hjälmtyper kan justeras individuellt, genom att vrida på en justeringsskruv och därmed ändra omkretsen. Detta framgår också av produktinformationen på vår webbplats. En hjälm med justerbar storlek är lämplig om det finns flera användare.

Säkerhetshjälmar kan ha ventilationshål som ger dig möjlighet att släppa ut värme när du svettas. Om du är osäker på om det finns ventilationshål i hjälmen som du har letat efter på Billiga-arbetskläder.se, anges detta i produktionsinformationen på webbplatsen.

På många ställen är det ett lagkrav att det finns hakrem på skyddshjälmen. Detta säkerställer att hjälmen inte blåser av vid mycket vind och att du inte tappar den om du arbetar i situationer med risk för detta.

Hur lång är livstiden för en skyddshjälm?

Du kan förvänta dig en livslängd på ca 3 till 5 år, som skyddshjälmen bibehåller den skyddande effekten under. Förutsatt att den inte har utsatts för kraftiga slag, har klämts eller spruckit. I så fall bör den kasseras. Vind och väder, samt UV-strålar, bidrar också till att bryta ner hjälmens material.

I vissa hjälmar finns en UV-indikator som visar när hjälmen bör bytas ut.

Vi avråder dig från att skriva inköpsdatumet på hjälmen med tusch eller klistermärken som inte är godkända!

Detta kan nämligen byta ner plastskalet och därmed försvaga skyddshjälmen.

Om skyddshjälmen ska användas med hörselskydd, visir eller andningsskydd får det samlade skyddet inte försämras.

På vissa hjälmar finns det fästpunkter där du kan fästa ett visir eller ett hjälmhörselskydd och på så sätt uppnå fullt skydd. Några av de märken vi har i vårt sortiment av skyddshjälmar är Centurion, Kask, Peltor, Portwest och många fler. Om du behöver köpa en skyddshjälm kan du se de olika hjälmtyperna här.

Saknar du en skyddshjälm i vårt sortiment?

Om du tycker att det fattas en skyddshjälm i vårt sortiment är du välkommen att kontakta kundtjänst på e-post: info@billiga-arbetsklader.se eller telefon: 0410-350185.