Bild utan namn

Varselkläder EN ISO 20471

De viktigaste reglerna om val av varselkläder

Varselkläder används till exempel när man arbetar i trafiken, med vägarbete, räddningsarbete, på- och avlastning m.m., där arbetet kräver hög synbarhet, både om natten och om dagen.

Varselkläder

Varselkläder är personlig skyddsutrustning som är tillverkat av ett kraftigt färgat tyg i fluorescerande gul, orange eller röd. Varselkläder ökar din synbarhet så att du undviker att du inte kan ses i förhållande till de omgivningar som du står i. Tyget reflekterar även ljus, till exempel från strålkastare. Reflexer ska vara godkända och tillverkade så att du har hög synbarhet. EN ISO 20471 normen tillåter endast att arbetskläder med skyddsklass 2 reflexer är godkända.

Varselkläder är indelade i tre skyddsklasser. De olika skyddsklasserna beror på hur mycket färgat material och reflexmaterial som kläderna är tillverkade av. Klass 1 varselkläder har den lägsta synbarheten, klass 3 har den högsta.

  • EN ISO 20471-1 – minimum 0,14 m² fluorescerande material och minimum 0,10 m² reflekterande material.
  • EN ISO 20471-2 – minimum 0,50 m² fluorescerande material och minimum 0,13 m² reflekterande material.
  • EN ISO 20471-3 – minimum 0,80 m² fluorescerande material och minimum 0,20 m² reflekterande material.

Se Klass 1 arbetskläder til herr här. Se liknande varselkläder i klass 1 för damer här

Se Klass 2 arbetskläder til herr härSe också urvalet av reflekterande kläder i klass 2 för damer här

Se Klass 3 arbetskläder til herr här. Varselkläder i klass 3 för damer finns här


Gemensamma krav för de tre säkerhetsklasserna av reflexkläder

Plagget syns både om dagen och natten.

  • Plagget syns från alla håll.
  • Reflexerna är placerade på plagget så att de framhäver personens konturer, så att en förare i ett fordon direkt registrerar att där står en människa och inte tex. en vägskylt.

Du kan uppnå klass 3 arbetsplagg på olika sätt. Antingen genom att använda klass 3 arbetsplagg eller genom att kombinera två stycken arbetsplagg av klass 2, så att de tillsammans blir klass 3 certifierade.

I tabellen här kan du se hur du kan kombinera arbetsplaggen i de olika klasserna:

EN ISO 20471

Klass 3
Kan bäras för sig själv

Klass 2

Klass 1

Klass 2 Blir tillsammans klass 3 Blir tillsammans klass 3 Blir tillsammans klass 2
Klass 1 Blir tillsammans klass 3 Blir tillsammans klass 2 Blir tillsammans klass 1
Skyddsklass 1

Skyddsklass 1

Skyddsklass 2

Skyddsklass 2

Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3Skyddsklass 3

Skyddsklass 3

EN 20471 och EN 471

Varselkläder ska vara CE-märkta och därmed uppfylla reglerna om personlig skyddsutrustning. Kraven om synbarhet anses som uppfyllda om kläderna är testade och certifierade efter normen DS/EN ISO 20471. Varselkläder som är tillverkade efter den tidigare norm DS/EN 471 får fortfarande användas men det är inte tillåtet att kombinera varor som är märkta DS/EN 471 med den nya normen för att uppnå skyddsklass 3.

Kort sagt: Kombinationen av kläderna ska vara av samma märke och norm för att vara 100% godkänt.

EN ISO 20471

Piktogram för varselkläder med EN ISO 20471

Tvätt

Varselkläder som är tillverkade efter normen är märkta med ett piktogram om klädernas skyddsklass och det antal gånger man kan tvätta det utan att varselfärgen och den reflekterande effekt påverkas. Se till att dina varselkläder alltid är rengjorda så behåller du säkerheten till ett max.

Val av varselkläder

Val av rätt varselkläder handlar om en samlad riskanalys. Första steget handlar om att analysera den omgivande trafikens hastighet. Ju snabbare fordonen kör, ju högre skyddsklass krävs. Därutöver tar man hänsyn till de försämrande faktorerna i den konkreta situationen för att avgöra om den valda skyddsklassen är tillräcklig eller om man måste upp i en högre skyddsklass. Till sist analyserar man om där är andra faktorer som påverkar valet av skyddsklass på varselkläderna. Om behovet varierar råder vi att man alltid väljer skyddsklass 3, alltså den högsta klassificeringen och om man är osäker omkring vilken skyddsklass man ska välja så rekommenderar vi också alltid att välja den högsta skyddsklassen.

Val av skyddsklass enligt trafikens hastighet:

Varselkläder skyddsklass 1 eller högre skyddsklass väljs om den omgivande trafiken kör cirka 30 km/h eller mindre.

Varselkläder skyddsklass 2 eller högre skyddsklass väljs om den omgivande trafiken kör mellan cirka 30 km/h till cirka 60 km/h.

Varselkläder skyddsklass 3 väljs om den omgivande trafiken kör mer än cirka 60 km/h.

Exempel på försämrande faktorer: Sämre synbarhet på grund av snö, mörker, starkt motljus, dimma, regn eller ingen gatubelysning, byggplats med ojämnt underlag och vid arbete ovanför marknivå. Tät trafik och arbete omkring stora, tunga fordon.

Viktigt att notera

Byxor och jackor får inte lov att sys upp eftersom man då inte har samma areal av fluorescerande material som när plagget blev certifierat. Det ska vara minst 5 cm från reflexen längst ned på ett byxben till kanten på byxbenet. Det är viktigt att jackan eller västen är stängd för att vara certifierad. Reflexerna får inte vara “brutna”. Alternativt ska du ha en sweatshirt eller T-shirt med reflexer på inne under jackan eller västen. Notera att ibland är storlek XS och S en skyddsklass lägre på grund av mindre areal av fluorescerande material. Klassificering kan påverkas om du sätter tryck på dina skyddskläder. Om det inte kan sättas tryck på fluorescerande tyget kan man alltid trycka på kontrastfärgen.

OBS! Denna blogg ger endast vägledande råd. Det är upp till arbetsgivaren att vägleda enligt den konkreta arbetssituationen för att säkerställa optimal säkerhet under arbetet och gällande arbetsförhållanden.

Se alla varselskläder här till herrar.

Du hittar urvalet av varselkläder för damer här

Har du frågor om EN ISO 20471?

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst om du är osäker på vad som passar till ditt behov.

Du kan nå oss via info@billiga-arbetsklader.se eller telefon 0410-350185.

Vi hjälper gärna med att hitta den bästa lösningen för dig.