TrustpilotKundtjänst: 0410-350185Frakt från 69 kr.Gratis frakt över 1200 kr. (ombud/företag)100 dagars öppet köp
Logga inInkl. moms
Refleks arbejdstøj - EN20471

Varselkläder EN ISO 20471

De viktigaste reglerna om val av varselkläder

De viktigaste reglerna om val av varselkläder

Varselkläder används till exempel när man arbetar i trafiken, med vägarbete, räddningsarbete, på- och avlastning m.m., där arbetet kräver hög synbarhet, både om natten och om dagen.

Varselkläder

Varselkläder är personlig skyddsutrustning som är tillverkat av ett kraftigt färgat tyg i fluorescerande gul, orange eller röd. Varselkläder ökar din synbarhet så att du undviker att du inte kan ses i förhållande till de omgivningar som du står i. Tyget reflekterar även ljus, till exempel från strålkastare. Reflexer ska vara godkända och tillverkade så att du har hög synbarhet. EN ISO 20471 normen tillåter endast att arbetskläder med skyddsklass 2 reflexer är godkända.

Varselkläder är indelade i tre skyddsklasser. De olika skyddsklasserna beror på hur mycket färgat material och reflexmaterial som kläderna är tillverkade av. Klass 1 varselkläder har den lägsta synbarheten, klass 3 har den högsta.

Gemensamma krav för alla tre skyddsklasser:

  • Att kläderna är synliga både om dagen och om natten
  • Att kläderna är synliga från alla sidor
  • Att reflexerna är placerade på kläderna på ett sådant sätt att de framhäver personens konturer, så att en bilist snabbt kan avgöra att det är en person man ser och att det till exempel inte är en vägskylt

Klass 3 kan uppnås på flera sätt. Man kan ha en jacka i klass 3, vilket så gäller för hela påklädningen. Dock ska man vara uppmärksam på de små storlekarna - XS och Small är ofta endast klass 2 och ska därför kombineras med byxor för att man ska uppnå en samlad klass 3. Eller kan man kombinera 2 samcertifierade klass 2 delar, för att uppnå samlad klass 3.

Om man kombinerar två delar för att uppnå en samlad klass 3 påklädning så krävs det som minimum att man har ärmar eller hel benlängd med reflexer. Det vill säga man ska ha byxor på med en väst eller T-shirt eller långärmat med piratbyxor. OBS! Dessa ska vara samcertifierade för att uppnå en samlad klass 3.

Kort sagt: Kombination av kläder för att uppnå en samlad klass 3 ska vara i samma märke och samcertifierat för att vara 100% godkänt efter normen! Vilket betyder att man inte får kombinera märker och normer om man ska uppnå samlad korrekt godkänd certifiering efter EN 20741 klass 3, när man kombinerar två klass 2 produkter.

Eksempel på klasse 1 til 3 reflekstøj

Figur 1: Exempel på varselkläder skyddsklass 1

Figur 2: Exempel på varselkläder skyddsklass 2

Figur 3: Exempel på varselkläder skyddsklass 3

EN 20471 och EN 471

Varselkläder ska vara CE-märkta och därmed uppfylla reglerna om personlig skyddsutrustning. Kraven om synbarhet anses som uppfyllda om kläderna är testade och certifierade efter normen DS/EN ISO 20471. Varselkläder som är tillverkade efter den tidigare norm DS/EN 471 får fortfarande användas men det är inte tillåtet att kombinera varor som är märkta DS/EN 471 med den nya normen för att uppnå skyddsklass 3.

Kort sagt: Kombinationen av kläderna ska vara av samma märke och norm för att vara 100% godkänt.

Varselkläder levereras med en bruksanvisning som bland annat informerar om begränsningar i förhållande till användning samt information om hur kläderna tvättas m.m.

Eksempel på klasse 1 til 3 reflekstøj

Figur 4: Piktogram för varselkläder med EN ISO 20471.

Tvätt

Varselkläder som är tillverkade efter normen är märkta med ett piktogram om klädernas skyddsklass och det antal gånger man kan tvätta det utan att varselfärgen och den reflekterande effekt påverkas. Se till att dina varselkläder alltid är rengjorda så behåller du säkerheten till ett max.

Val av varselkläder

Val av rätt varselkläder handlar om en samlad riskanalys. Första steget handlar om att analysera den omgivande trafikens hastighet. Ju snabbare fordonen kör, ju högre skyddsklass krävs. Därutöver tar man hänsyn till de försämrande faktorerna i den konkreta situationen för att avgöra om den valda skyddsklassen är tillräcklig eller om man måste upp i en högre skyddsklass. Till sist analyserar man om där är andra faktorer som påverkar valet av skyddsklass på varselkläderna. Om behovet varierar råder vi att man alltid väljer skyddsklass 3, alltså den högsta klassificeringen och om man är osäker omkring vilken skyddsklass man ska välja så rekommenderar vi också alltid att välja den högsta skyddsklassen.

Val av skyddsklass enligt trafikens hastighet:
Varselkläder skyddsklass 1 eller högre skyddsklass väljs om den omgivande trafiken kör cirka 30 km/h eller mindre.
Varselkläder skyddsklass 2 eller högre skyddsklass väljs om den omgivande trafiken kör mellan cirka 30 km/h till cirka 60 km/h.
Varselkläder skyddsklass 3 väljs om den omgivande trafiken kör mer än cirka 60 km/h.

Exempel på försämrande faktorer:Sämre synbarhet på grund av snö, mörker, starkt motljus, dimma, regn eller ingen gatubelysning, byggplats med ojämnt underlag och vid arbete ovanför marknivå. Tät trafik och arbete omkring stora, tunga fordon.

Viktigt att notera

Byxor och jackor får inte lov att sys upp eftersom man då inte har samma areal av fluorescerande material som när plagget blev certifierat. Det ska vara minst 5 cm från reflexen längst ned på ett byxben till kanten på byxbenet. Det är viktigt att jackan eller västen är stängd för att vara certifierad. Reflexerna får inte vara “brutna”. Alternativt ska du ha en sweatshirt eller T-shirt med reflexer på inne under jackan eller västen. Notera att ibland är storlek XS och S en skyddsklass lägre på grund av mindre areal av fluorescerande material. Klassificering kan påverkas om du sätter tryck på dina skyddskläder. Om det inte kan sättas tryck på fluorescerande tyget kan man alltid trycka på kontrastfärgen.

OBS! Denna blogg ger endast vägledande råd. Det är upp till arbetsgivaren att vägleda enligt den konkreta arbetssituationen för att säkerställa optimal säkerhet under arbetet och gällande arbetsförhållanden.

Har du frågor om EN ISO 20471?

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst om du är osäker på vad som passar till ditt behov.

Du kan nå oss via info@billiga-arbetsklader.se eller telefon 0410-350185.

Vi hjälper gärna med att hitta den bästa lösningen för dig.