Bild utan namn

Vårt sociala och miljömässiga ansvar

Ett företag av vår storlek har ett ansvar, men vi är samtidigt medvetna om att vi inte kan förändra hela världen ensamma. Målsättningar är en sak - de projekt vi redan är igång med och de åtgärder vi har implementerat är en annan. 

Det är inte nytt för Billiga-arbetskläder.se att arbeta med socialt ansvar och försöka minska vårt miljömässiga avtryck. I följande text vill vi beskriva vad vi redan gör idag. 

Företagets värderingar definierar vi med orden: utveckling, energi, tillit, motivation, humor, rumslighet, trygghet, gemensamma mål, involvering, positivitet, gemenskap och leende. Alla ord som vi lever upp till i vår vardag hos Billiga-arbetskläder.se 

I följande kommer vi att avslöja vad CSR betyder för oss. 

Produktansvar

 • Billiga-arbetskläder.se köper och säljer restpartier, som för det mesta är varor som har utgått. De få produkter vi inte kan sälja, ges till välgörenhet. 
 • Vi har ett nära samarbete med våra leverantörer.
 • Genom utbildning av våra medarbetare säkerställer vi att våra kunder får en kompetent vägledning. Genom att välja rätt produkt första gången minimeras spill. 
 • På webbshoppen säljer vi varor från välkända varumärken. Det är vår garanti för kvalitet. Vi har produkter i alla prisklasser. Våra 2:a sorterings varor har endast kosmetiska fel, som inte påverkar funktion eller hållbarhet. 

Förpackning

Som webbshop är förpackningen viktigt när det gäller grön omställning. Här har vi gjort en rad åtgärder för att bidra till att säkra den bästa möjliga miljön i framtiden. Ämnet är ständigt och följs noggrant. 

 • Överskott på pappförpackningar från leverantörerna sorteras bort och säljs till återvinning hos det lokala Skjern Paper och görs till nytt papper. Intäkterna härifrån kommer de lokala scouterna till godo. 
 • Försändelsepåsarna tillverkas av 80% återvunnen plast och kan återanvändas för eventuell retur av varor. 
 • Vi har flera storlekar på försändelsepåsar och kartonger att välja mellan. Vi strävar efter att använda den minsta möjliga påsen eller kartongen, vilket sparar både plats i lastbilen och minskar användningen av resurser. 
 • Våra fraktkartonger är tillverkade av FSC Mix-certifierad papp. 
 • Fyllpappret till fraktkartongerna är FSC-certifierat. 
Bild utan namn
Bild utan namn

Miljö

 • Vårt robotlager, Autostore, regenererar ström vid inbromsning.
 • Vi har installerat ljussensorer i de flesta rum och använder LED-belysning.
 • Vi får värme från Viftrup Biogas.
 • Vi har kontor och lager i Ringkøbing-Skjern Kommun, som är 83,3% självförsörjande med förnybar energi. 


Sociala värderingar 

För att skapa samhällsvärde har vi inkorporerat några värderingar, som vi också tror kommer att vara till fördel för oss själva på lång sikt. 

 • Vi erbjuder företagspraktik med syfte att klargöra praktikantens arbetssituation. Vi har flexjobbare anställda med anpassade arbetsuppgifter. 
 • För att bibehålla en varierad arbetsstyrka i framtiden erbjuder vi praktikplatser i olika avdelningar. Praktikanterna får prova att arbeta i olika avdelningar under praktikens gång, vilket ger dem en mångsidig utbildning.  
 • Investeringar i samhället är viktiga, eftersom sociala händelser sällan kan genomföras om de inte får sponsring. Till lokala evenemang erbjuder vi till exempel att delvis sponsra kläder med tryck, presentkort för köp av kläder hos Billiga-arbetskläder.se, giveaways och sponsringsskyltar.
 • Bortsorterade varor ges till välgörenhet i form av vistelseställen. 
Bild utan namn
Bild utan namn

Medarbetarvård  

Glada medarbetare kommer inte av sig själv. Vi bidrar till arbetsglädjen med olika åtgärder. 

 • Arbetsprocesser och rutiner omvärderas kontinuerligt för att skapa kvalitet och enhetlighet i arbetet. På lagret växlar medarbetarna mellan olika arbetsuppgifter. Genom hela organisationen håller vi i åtanke att utveckling och medarbetarinvolvering bidrar till ökad arbetsglädje.  
 • Vi värderar sociala arrangemang - både avdelningsvis och för hela företaget.  
 • Vi prioriterar att ha både förmiddags- och lunchpauser. Pauserna är en kvart respektive en halvtimme långa, eftersom vi tror att människor behöver pauser för både hjärnan och kroppen. Vi har inga fasta platser i kantinen, vi sätter oss från en ända av bordet till det andra, så att det inte uppstår tomma platser. Det betyder att vi sitter tillsammans på tvärs av avdelningar, kön och ålder, och på det sättet få en god kännedom om varandra på tvärs över företaget.  
 • Kantinen erbjuder spännande hemlagade och varierande måltider med massor av grönsaker och frukt. Hänsyn tas till allergener. Vi prioriterar i största möjliga mån att köpa lokala råvaror. Kantinen fokuserar på att minimera matsvinn och återanvända rester där det är möjligt. 

Arbetsmiljö 

Vi skapar en god arbetsmiljö genom att se till att både de fysiska och de sociala ramarna är i ordning. Här nämner vi exempel på vad vi har gjort för att bibehålla en god arbetsmiljö: 

 • Företagets starka grund är medarbetarna, och det är viktigt för oss att varje medarbetare blir sedd, hörd och involverad. Här kommer den platta företagskulturen till nytta. 
 • Arbetstiden hålls, så att vi är lediga när vi är lediga. Det finns fortfarande möjlighet att flexa med arbetstiden eller att jobba hemmifrån efter överenskommelse. E-post till kollegor ska skickas inom normal arbetstid, så att det inte tickar in e-postmeddelanden som stör i kollegornas fritid. 
 • Robotlagret skonar medarbetarna från många lyft och steg. Som en extra bonus har det minskat expeditionsstiden avsevärt jämfört med ett manuellt lager. 
 • I administrationen är både väggarna och taken ljudabsorberande, och det finns mattor på golven som dämpar buller. Dessutom finns jämn LED-belysning och stora fönsterpartier. 
 • Vårt arbetsmiljöteam har högt fokus på säkerhet och ergonomi. Flera gånger i veckan är det avsatt tid för gymnastik, för att minska spänningar och risken för arbetsskador.
Bild utan namn

Allt detta beskriver vårt tillvägagångssätt för CSR, och vi ser det som en pågående process som vi är mycket engagerade i. Det är ett område som vi aldrig når helt i mål med, eftersom det alltid kommer att finnas förbättringspotential, till exempel via ny teknik, eller eftersom lagstiftningen förändras. För oss handlar CSR om att ta ansvar och vara ärliga och transparenta. 

Har du kommentarer eller bra idéer, vill vi gärna höra från dig. Skicka gärna ett mejl till oss på info@billiga-arbetskläder.se

Vill du veta mer om hur du visar ansvar i dina klädinköp och hur du behandlar dina kläder, förklarar vi mer i "Hållbar klädkonsumtion".