TrustpilotGratis frakt över 1200:-100 dagars öppet köpBrodyr och tryck - Klicka här
KundtjänstHitta beställningLogga inInkl. moms
Handskguide

Så väljer du rätt handskar

Med den här handskguiden hittar du rätt typ av skyddshandskar

Eftersom det finns många olika typer av jobb behöver det också finnas olika typer av handskar som passar för olika jobb. Det kan vara montagehandskar, handskar som är godkända för hantering av livsmedel, arbetshandskar, svetshandskar, skärskyddshandskar, vibrationshandskar, trädgårdshandskar och många andra typer av skyddshandskar.

Är du gör-det-själv-typen, som murar, bygger hus, lägger uppfart och utför trädgårdsarbete? Många av de saker vi kastar över oss kräver handskar för att skydda våra händer, men det får naturligtvis inte vara handskar med 10 tummar.

Arbetshandskar för betonggjutning

När du arbetar i betong, t.ex. med att gjuta en sockel, bör du skydda dina händer, eftersom betongen annars kommer att fräta på fingrarna och torka ut dem, så att de spricker. Vi kan rekommendera arbetshandskar som är helt eller halvt doppade. Det betyder att de har nitrilbeläggning, vilket är en gummiliknande massa som gör dem täta och resistenta mot "tunga grejer" som betong. Dessutom är de stickade, vilket innebär att de sitter tätt runt handlederna och förhindrar att smuts tar sig in i handsken.

Se hela sortimentet av Allround-handskar och arbetshandskar här.

Handskar för att lägga uppfart och uteplats

Det är hårt för fingrarna att hålla i betongplattor. Därför är det bra att välja arbetshandskar som skyddar fingrarna mot det slitsamma arbetet och ger dig bra grepp om plattorna. Det kan vara klassiska arbetshandskar i oxspalt (läder), som är mycket slitstarka och lämpar sig för grovt arbete.
Det kan också vara åtsittande, stickade allround-arbetshandskar med doppad hand och resår vid handlederna. Notera att de stickade handskarna inte är lika tåliga som arbetshandskar i oxspalt. Å andra sidan ger de stickade, doppade handskarna mer känsel i fingrarna.

Hitta arbetshandskar i spaltläder och allround-arbetshandskar med doppad hand här.

Trädgårdshandskar

Sitt inte inlåst som om du vore Törnrosa bara för att du inte har trädgårdshandskar att skydda fingrarna med! Plocka fram din girl power med ett par feminina trädgårdshandskar med tryck, ribbad mudd och gummikuddar som ger dig ett bra grepp kring trädgårdsredskapen.
Du kan även få starka, smidiga arbetshandskar i getskinn med tyg på handens rygg. Dessa trädgårdshandskar är mycket slitstarka, ger god känsel i fingrarna och är bekväma att arbeta med.
Andra föredrar arbetshandskar i tyg, kombinerat med koskinn på de ställen som slits ut mest. Med ett par sådana får du trädgårdshandskar för mycket hårt trädgårdsarbete.
Än en gång vill vi slå ett slag för stickade, nitril-doppade arbetshandskar för trädgårdsarbete, eftersom de ger dig så bra känsel i fingrarna, sitter tätt runt handleden och förhindrar att smuts tränger in.

Se utbudet av trädgårdshandskar här

Livsmedelsgodkända handskar

Att rödbetssaft färgar av sig upptäcker du när det redan är för sent! Nästa gång du skalar rödbetor kan du därför överväga att använda livsmedelsgodkända handskar, som både skyddar dina händer och livsmedlen mot bakterier. Anledningen till att de behöver vara livsmedelsgodkända är för att undvika skadliga ämnen i maten från handskarna.

Utbudet av livsmedelsgodkända handskar hittar du här

Handskar för arbete med vibrationsverktyg

Är du skakad - av att arbeta med tryckluftsborr och slipmaskin? Då ska du välja vibrationshandskar och stötdämpande handskar. Den gemensamma nämnaren är nämligen att mekaniska verktyg orsakar vibrationer som kan vara skadliga för känseln och rörligheten i fingrarna. Mekaniska vibrationer från maskiner dämpas helt enkelt genom användning av vibrationshandskar. Om vibrationshandskarna dessutom är stötdämpande skyddar de dina händer mot stötar och slag mot ovansidan av handen.

Hitta utbudet av vibrationshandskar och stötdämpande handskar här.

Visste du att det finns handskar med touch, som du kan ha på dig medan du använder din telefon eller skärm? Det är ju jättepraktiskt, så slipper du ta av dig handskarna när du ska använda telefonen!
Se handskar för pekskärm här.

Om du är osäker på din handskstorlek, se här hur du hittar den på ett enkelt sätt.

​​​​​​​Att hitta rätt handskar kan vara svårt. Därför vill vi guida dig genom EN-standarder och olika kategorier av handskar samt hur du hittar rätt storlek, så att du kan hitta handskar som skyddar dina händer och som passar i storlek.

Beskrivning av EN-standarder i handskar

Du kanske tänker: "Vad är meningen med allt dessa standarder?"
Standarder har funnits ända sen antikens dagar. Standarder är ett kommunikationsmedel för att uppnå enhetlighet hos bland annat produkter, oavsett var i världen de är tillverkade.

Därför är dina handskar markerade med ”EN” tillsammans med ett efterföljande nummer.
Detta är en garanti för att handskarna uppfyller gällande krav. I tabellen nedan ser du de symboler som kan finnas i olika typer av skyddshandskar samt en kort förklaring av vad handskarna då skyddar mot.

EN 420 Uppfyller allmänna krav för arbetshandskar

EN 374 Skyddar mot kemikalier och mikroorganismer

EN 388 Skyddar mot mekaniska risker

EN 407 Skyddar mot termiska risker

EN 421 Skyddar mot joniserande strålning och radioaktiv kontamination

EN 511 Skyddar mot kyla

EN 381 Skyddar vid användning av handhållen motorsåg

EN 10819 Skyddar mot vibrationer

EN 12477 Svetshandskar

EN 61340-5-1 Skyddar mot elektrostatisk urladdning

EN 1186 Handskar för kontakt med livsmedel (glas och gaffel)

EC/1935/20004 Godkända för livsmedel

Vad innebär kategorierna för handskar?

Handskar kan delas in i tre kategorier när de är till för personligt bruk, enligt EU-förordningen 2016/425.

Handskar kategori 1 - CAT I

Handskar för användning vid låg risk. De uppfyller de generella kraven för skyddshandskar och har standarden EN 420. Du kan se symbolen för denna standard i tabellen ovan med beskrivningar av EN-standarder.

Handskar kategori 2 - CAT II

Handskar för användning vid medelhög risk. Detta kan vara t.ex. svetshandskar eller industrihandskar som är testade och godkända av ett EU-godkänt testinstitut. Handskarnas skyddsfunktion visas med hjälp av de symboler handskarna är markerade med.

Handskar i kategori 3 - CAT III

Handskar som skyddar vid höga risker, det vill säga vid extrem värme, kyla eller mot farliga kemikalier. Det finns krav på att löpande kontrollera kvaliteten på dessa handskar, på samma sätt som det finns krav på certifiering, godkännanden och tester.

Om handskarna skyddar mot mekaniska risker är de markerade med en symbol för EN 388 samt 4-6 tecken under piktogrammet, beroende på om de är klassade som EN 388:2003 eller EN 388:2016. Tecknen visar testresultat för slitage, skärbeständighet samt rivhållfasthet och punkteringsmotstånd. Om det inte finns några tecken under symbolen betyder det att de inte är testade för detta.

Handskeguide

Standarder för skärskyddshandskar

Skärhämmande handskar är nödvändiga om du riskerar att skära dig på knivar och vassa blad. EN -standarderna visar hur de testas.

EN 388: 2003

Här har ett Coupe -test utförts med ett ”pizzahjul” som upprepade gånger skär över handsken med ett konstant tryck på 5 Newton (500 gram).

EN 388: 2016

Det är den senaste nya standarden. Testet här utförs med ett rakblad med ett variabelt tryck mellan 200 - 3000 gram. I detta test byts rakbladet efter varje snitt över handsken.

EN 388: 2003, EN 388: 2016 Illustration

Storleksguide

Mät omkretsen runt din hand och fingrarnas längd. Under respektive par handskar i webbshoppen på Billiga-arbetskläder.se hittar du en storleksguide som förklarar vilken storlek du ska välja utifrån dina mått.Se exempel på en storleksguide här.

Handskestørrelse

OBS: Måtten är angivna i centimeter

Storlek

6789101112
HerrstorlekXXSXSSMLXL2XL

Omkrets runt handryggen i cm

15,217,820,322,925,427,930,4
Längd1617,118,219,220,421,522,6


Vi hoppas att du känner dig redo att välja rätt typ av skyddshandskar efter att ha läst den här handskguiden, så att du kan vara säker på att dina händer är optimalt skyddade. På Billiga-arbetskläder.se hittar du handskar från kända märken som OX-ON, Tegera, Portwest, WorkSafe, Blåkläder, Snickers Workwear och många fler.

Saknar du en särskild handske i sortimentet på Billiga-arbetskläder.se?

Skulle det saknas handskar i vårt sortiment är du välkommen att kontakta vår kundtjänst, så undersöker vi om vi kan ta in dem du söker.

Vi svarar även gärna på frågor gällande handskar och val av skyddshandskar för olika användningsområden.

Kontakta kundtjänst på info@billiga-arbetsklader.se eller telefon 0410-350185.

Valda beskyttelseshandskar

Tegera
Tegera 9181 vibrationsdämpande handskar, Svart/Gul
Tegera 9181 vibrationsdämpande handskar, Svart/Gul
829,00 kr
Snickers Workwear
Snickers Precision Protect arbetshandskar, Stengrå/Svart
Snickers Precision Protect arbetshandskar, Stengrå/Svart
459,00 kr
Snickers Workwear
Snickers Power Open arbetshandskar, Svart/Stengrå
Snickers Power Open arbetshandskar, Svart/Stengrå
389,00 kr
Portwest
Portwest Chemdex Pro kemikaliehandskar Cut C, Svart/Orange
Portwest Chemdex Pro kemikaliehandskar Cut C, Svart/Orange
279,00 kr
OS - otto schachner
Mängdrabatt
OS C5 livsmedelsgodkända handskar, Vit/Blå
OS C5 livsmedelsgodkända handskar, Vit/Blå
199,00 kr
Kan vi hjälpa med något?