Så väljer du rätt handskar

Med den här handskguiden hittar du rätt typ av skyddshandskar

Eftersom det finns många olika typer av jobb behöver det också finnas olika typer av handskar som passar för olika jobb. Det kan vara montagehandskar, handskar som är godkända för hantering av livsmedel, arbetshandskar, svetshandskar, skärskyddshandskar, vibrationshandskar, trädgårdshandskar och många andra typer av skyddshandskar.

Är du gör-det-själv-typen, som murar, bygger hus, lägger uppfart och utför trädgårdsarbete? Många av de saker vi kastar över oss kräver handskar för att skydda våra händer, men det får naturligtvis inte vara handskar med 10 tummar.

Arbetshandskar för betonggjutning

När du arbetar i betong, t.ex. med att gjuta en sockel, bör du skydda dina händer, eftersom betongen annars kommer att fräta på fingrarna och torka ut dem, så att de spricker. Vi kan rekommendera arbetshandskar som är helt eller halvt doppade. Det betyder att de har nitrilbeläggning, vilket är en gummiliknande massa som gör dem täta och resistenta mot "tunga grejer" som betong. Dessutom är de stickade, vilket innebär att de sitter tätt runt handlederna och förhindrar att smuts tar sig in i handsken.

Se hela sortimentet av arbetshandskar här.

Handskar för att lägga uppfart och uteplats

Det är hårt för fingrarna att hålla i betongplattor. Därför är det bra att välja arbetshandskar som skyddar fingrarna mot det slitsamma arbetet och ger dig bra grepp om plattorna. Det kan vara klassiska arbetshandskar i oxspalt (läder), som är mycket slitstarka och lämpar sig för grovt arbete.

Det kan också vara åtsittande, stickade allround-arbetshandskar med doppad hand och resår vid handlederna. Notera att de stickade handskarna inte är lika tåliga som arbetshandskar i oxspalt. Å andra sidan ger de stickade, doppade handskarna mer känsel i fingrarna.

Hitta arbetshandskar i spaltläder arbetshandskar med doppad hand här.

Trädgårdshandskar

Sitt inte inlåst som om du vore Törnrosa bara för att du inte har trädgårdshandskar att skydda fingrarna med! Plocka fram din girl power med ett par feminina trädgårdshandskar med tryck, ribbad mudd och gummikuddar som ger dig ett bra grepp kring trädgårdsredskapen.

Du kan även få starka, smidiga arbetshandskar i getskinn med tyg på handens rygg. Dessa trädgårdshandskar är mycket slitstarka, ger god känsel i fingrarna och är bekväma att arbeta med.

Andra föredrar arbetshandskar i tyg, kombinerat med koskinn på de ställen som slits ut mest. Med ett par sådana får du trädgårdshandskar för mycket hårt trädgårdsarbete.

Än en gång vill vi slå ett slag för stickade, nitril-doppade arbetshandskar för trädgårdsarbete, eftersom de ger dig så bra känsel i fingrarna, sitter tätt runt handleden och förhindrar att smuts tränger in.

Se utbudet av trädgårdshandskar här

Livsmedelsgodkända handskar

Att rödbetssaft färgar av sig upptäcker du när det redan är för sent! Nästa gång du skalar rödbetor kan du därför överväga att använda livsmedelsgodkända handskar, som både skyddar dina händer och livsmedlen mot bakterier. Anledningen till att de behöver vara livsmedelsgodkända är för att undvika skadliga ämnen i maten från handskarna.

Utbudet av livsmedelsgodkända handskar hittar du här​​​​​​​

Engångshandskar

Nitril, latex, vinyl och jag ska ge dig. Om du inte vet vilken sorts engångshandskar du ska välja, läs här och lär dig vilka sorter som kan vara svårast att skilja på.

Latexhandskar

Latexhandskar kan sträckas extremt mycket och de ger dig ett bra grepp under arbetet. Inuti kan de vara belagda med en beläggning som förhindrar allergiska reaktioner mot latex. Vissa latexhandskar kan användas inom jordbruk, industri, kemisk industri, laboratorier och för rengöring. Andra är godkända för hantering av livsmedel och skyddar mot kemikaliestänk och passar dig som arbetar i kök, inom hotell- och restaurangbranschen, inom hälsosektorn, inom vårdsektorn och inom servicebranschen.

Nitrilhandskar

Du kan även använda engångshandskar av nitril, som är ett allergivänligt material. Nitrilhandskar finns med och utan puder och vad du vill använda är en smaksak. En anledning till att välja pudret kan vara att pudret gör det lättare att ta av och på handskarna. Nitrilhandskarna är godkända för hantering av livsmedel.

Vinylhandskar

Om du behöver handskar som är godkända för medicinskt bruk och som kan användas inom sjukhussektorn, inom veterinärsektorn, för rengöring och inom livsmedelsindustrin kan du välja vinylhandskar.

Handskar för arbete med vibrationsverktyg

Är du skakad - av att arbeta med tryckluftsborr och slipmaskin? Då ska du välja vibrationshandskar och stötdämpande handskar. Den gemensamma nämnaren är nämligen att mekaniska verktyg orsakar vibrationer som kan vara skadliga för känseln och rörligheten i fingrarna. Mekaniska vibrationer från maskiner dämpas helt enkelt genom användning av vibrationshandskar. Om vibrationshandskarna dessutom är stötdämpande skyddar de dina händer mot stötar och slag mot ovansidan av handen.

Hitta utbudet av vibrationshandskar och stötdämpande handskar här.

Visste du att det finns handskar med touch, som du kan ha på dig medan du använder din telefon eller skärm? Det är ju jättepraktiskt, så slipper du ta av dig handskarna när du ska använda telefonen!

Se handskar för pekskärm här.

​​​​​​​Att hitta rätt handskar kan vara svårt. Därför vill vi guida dig genom EN-standarder och olika kategorier av handskar samt hur du hittar rätt storlek, så att du kan hitta handskar som skyddar dina händer och som passar i storlek.

Skärtåliga handskar

Arbetar du med knivar och blad, med vassa metallplåtar och glas, eller det är bladet på hobbykniven som ska bytas ut, då vet du att du riskerar att skära dig. Det kan du förebygga genom att arbeta med skärtåliga handskar eller Cut-handskar, som de också kallas.

Det är inte tjockleken på de skärtåliga handskarna som skyddar utan fibrerna och materialet som används. När du väljer skärtåliga handskar, fundera på om du ska välja Cut B, C, D, E eller F.

Se här vilket skärmotstånd bokstäverna står för:

Cut level Skärtåliga
B Låg
C Medel
D Medel til hög
F Extremt hög

Beskrivning av EN-standarder i handskar

Du kanske tänker: "Vad är meningen med allt dessa standarder?"

Standarder har funnits ända sen antikens dagar. Standarder är ett kommunikationsmedel för att uppnå enhetlighet hos bland annat produkter, oavsett var i världen de är tillverkade.

Därför är dina handskar markerade med ”EN” tillsammans med ett efterföljande nummer.

Detta är en garanti för att handskarna uppfyller gällande krav. I tabellen nedan ser du de symboler som kan finnas i olika typer av skyddshandskar samt en kort förklaring av vad handskarna då skyddar mot

EN 420

EN 420 Uppfyller allmänna krav för arbetshandskar