Skydda dig mot solen med UV-kläder

Skydda dig mot solen med UV-kläder

Känner du någon som ser ut som en kokt kräfta på sommaren? Det är lätt hänt om man befinner sig utomhus en hel dag när solen steker och man inte har skyddat sig mot solens skadliga strålar.

Det är framförallt om du arbetar som asfaltsläggare, snickare, murare, målare, lantbrukare och greenkeeper, eller om du spelar golf, jagar, ägnar dig åt sportfiske och andra utomhusaktiviteter, som du är utsatt för UV-strålning. Därför är det viktigt med extra skydd.

Det är här UV-arbetskläder och UV-kläder, eller en keps, fungerar som ett bra supplement till solkrämen, eftersom solskyddet i dessa plagg inte försvinner under dagen även om du svettas.

Hur fungerar UV-kläder?

Tyget i UV-kläder bromsar solens UV-strålar mer än vanliga kläder gör, som vanligtvis skyddar med faktor 10–15.

Polyester och nylon är material som lämpar sig väl som solskydd. UV-skyddet kan även grunda sig i att en del textilier är extra tätt vävda, på samma sätt som att textilens tjocklek kan öka UV-skyddet. Andra metoder kan vara att tillföra UV-skydd vid färgningen eller genom en kemisk efterbehandling.

Solskyddseffekten kan försvinna efterhand när kläderna tvättas eller blir slitna. Därför är det viktigt att följa klädernas tvättråd för att bevara så mycket som möjligt av UV-skyddet.

En del kläder är märkta med UV-standard 801 eller EN 13758–2-norm.

Vad betyder UV-standard 801 och EN 13758–2?

UV Standard 801

Den mängd strålar som kan tränga igenom textilier kallas för Ultraviolet Protection Factor – UPF. I UV-standard 801 kan du se hur hög UPF-faktor plagget har och därmed hur bra det skyddar dig mot UV-strålar.

I nämnda UV-standard 801 står det 80, vilket betyder att klädesplagget har en UPF på 80.

Om plagget har UPF-faktor 50, som motsvarar SPF i solkräm, betyder det att 1/50, dvs. 2%, av solens strålar kan tränga igenom tyget.

I kläder som är märkta med UV-standard 801 har man tagit hänsyn till att UV-faktorn kan reduceras efter att kläderna har använts och tvättats.

UV Standard 801

EN 13758-2

Visar de skyddsegenskaper mot UVA- + UVB-solstrålning som finns i klädtyger.

Det kan vara svårt att avgöra hur hög faktor du ska använda. Därför visar schemat nedan hur mycket UPF (Ultraviolet Protection Factor) som UV-kläder skyddar mot.

EN 13758-2
UPF Skydd % UV Blockering 
15-24

😐

93,3-95,8
25-39

😊

96-97,4%
40-50+

😄

97,5-98+%

Köp UV-kläder och UV-arbetskläder innan du bränner dig!

Nu när du känner till det effektiva solskyddet du får genom att använda UV-kläder så kan vi berätta lite om vilka UV-kläder och UV-arbetskläder vi har på Billiga-arbetsklader.se. Vi har både arbetskläder, fritidskläder, golfkläder och friluftskläder. En del är till dam och herr, medan en del är till barn.

Skydda dig mot solen med keps och solglasögon också

Om du är blond, har tunt och fint hår eller om håret har börjat bli tunt på huvudet så ska du vara försiktig så att du inte blir solbränd i hårbotten. Detta gör du bäst med en keps eller en solhatt, som finns i många olika varianter, både till arbete, fritid och om du spelar golf, jagar eller bara vistas mycket utomhus.

Solen kan göra det svårt att se tydligt, vilket gör att du automatiskt kisar för att skydda ögonen. Med säkerhetsglasögon/solglasögon kan du se tydligare samtidigt som du slappnar av i ögonen. Det är först då du inser hur skönt det är med solglasögon, både under arbetsdagen och på fritiden. Se urvalet av skyddsglasögon och solglasögon här.

Ett alternativ till solglasögon är en solskärm, som är en typ av keps med skärm, men utan topp, så att du har hjässan fri. Solskärmen är särskilt populär på golfbanan.

Med den här informationen om supplement till solkrämen ber vi dig fortfarande att komma ihåg att smörja in dig med solkräm på de ställen där UV-kläderna och kepsen eller solhatten inte skyddar.

Har du frågor om UV-kläder?

Om du har några frågor, eller letar efter UV-kläder som vi inte har i webbshoppen, är du välkommen att kontakta kundtjänst på e-post:

info@billiga-arbetsklader.se eller telefon: 0410-350185.