Tvättning av ytterkläder

Tvättning av ytterkläder

Bevara dina ytterkläders och termoklädernas tekniska egenskaper genom att tvätta dem korrekt

Om du vill bevara dina ytterkläders tekniska egenskaper och förlänga deras livslängd är det viktigt att du använder rätt tvätt- och impregneringsmedel. Det gäller både ditt arbetskläder och fritidskläder.

Det är särskilt ytterkläder med membran som du bör vara uppmärksam på att tvätta korrekt. Såsom jaktkläder, skidjackor och skidbyxor, barnens flygdräkter, arbetsjackor, softshelljackor och kläder med reflexer. Tvättar du dem med fel tvättmedel kan det förstöra andningsförmågan och försämra vattentätheten. Använd aldrig sköljmedel till dessa produkter, då det förstör membranet, så att kläderna förlorar sina andningsbara och vattentäta egenskaper.

Du kan själv göra detta för att förlänga ytterklädernas livslängd:

Töm fickorna och stäng dragkedjorna

Tvätta kläderna i tvättmaskinen med rätt tvättmedel utan att överdosera.

Följ tvättinstruktionerna, om kläderna ska impregneras efteråt. Använder du Nixwax tvättimpregnering behöver kläderna inte torkas innan de impregneras.

  • Torka kläderna enligt tvättinstruktionerna, så förstör du inte fyllningen och egenskaperna bevaras.

Läs mer om tvätt av arbetskläder och tvättsymboer

Kläder med membran

För att jackor ska vara andningsbara och vind- och vattentäta är de försedda med ett membran t.ex. Gore-Tex, Helly Tech eller annat membran som håller vind och vatten ute. Samtidigt kan membranet släppa ut överskottsvärme så att du inte blir fuktig och kall under jackan. Detta membran kan på inget sätt tåla att tvättas med sköljmedel - då detta stoppar membranet och förstör det och dess tekniska egenskaper. Därför är det viktigt att du väljer ett tvättmedel avsett för membran när du tvättar ditt över- och vinterkläder. På så sätt skonar du membranet, samtidigt som det rengörs och kan prestera det den ska i förhållande till att vara vattentät, men också andningsbar.

När ytterkläderna har tvättats flera gånger och använts, kommer de med tiden att förlora egenskaper som vattentäthet och vindtäthet. Därför är det viktigt att då och då använda ett impregneringsmedel, som kan återskapa egenskaperna och bibehålla andningsförmågan.

Här hittar du ett urval av tvättmedel och impregneringsmedel som kan användas direkt i maskinen.

Jackor Om du inte behandlar ditt fleecetyg med lämpliga produkter isolerar det knappt lika bra, och det kan kännas fuktigt. Det beror på att vatten kan samlas mellan fibrerna. Smutsig fleece kan innehålla mer vatten. Detta problem undviker du genom att tvätta det.

Välj ett milt tvättmedel eventuellt för syntetiska tyger, använd inte för mycket tvål, och använd aldrig sköljmedel, då det fastnar i fleecen och minskar isoleringsförmågan.

Softshell-produkter

För softshelljackor kan du använda ett tvättmedel avsett för kläder med membran, för att bevara denna. Se tvätt, vård och impregneringsmedel här. För softshell gäller det också att du inte ska använda sköljmedel.

För att bibehålla andningsförmågan och den vattenavvisande effekten kan du efter några tvättar använda ett impregneringsmedel som Softshell Proof från Nikwax.

Dunjackor

Jackor och andra produkter med dun kräver ett tvättmedel avsett för dun, för att inte förstöra de naturliga egenskaperna.

Många tror att de skyddar ytterkläderna genom att undvika att tvätta dem. Det är inte fallet, eftersom isoleringsförmågan minskar när kläderna inte är rena. Dun klumpar ihop sig vid användning över tid, eftersom de absorberar fett och fukt. Hela fördelen med dun är den isolerande luften mellan dunen.

Produkter med dun ska centrifugeras vid låga varvtal till att börja med, varefter varvtalet kan ökas tills vattnet är urvridet ur dunen. Om det står i tvättinstruktionerna, kan dunprodukten torkas i torktumlaren med tennisbollar, som separerar dunen. Torkar du inte jackan helt, kan det förstöra dunen så att de börjar lukta.

Termounderkläder och svetttransporterande underkläder

Ett svetttransporterande baslager eller termounderkläder gör att fukten transporteras bort från kroppen. Det hjälper till att hålla kroppen varm och torr. För att bibehålla egenskaperna och förlänga livslängden, ska kläderna rengöras, och så kommer de heller inte att lukta.

Tvätta kläderna i Activewear tvättmedel eller sporttvättmedel i tvättmaskinen för att rengöra fibrerna och förbättra luftspridningen. Det bidrar till att kläderna torkar snabbt och isolerar bättre.

Här kan du hitta tvättmedel för termounderkläder och svetttransporterande underkläder.

Kläder med ull

Dina ullprodukter är känsliga. Därför är det viktigt att välja rätt tvättmedel. Det ska vara utan enzymer, eftersom ullens egenskaper annars försvagas, fibrerna skadas och ullen isolerar inte som den ska. Här kan du hitta ulltvättmedel.

Du måste noggrant följa tvättinstruktionerna i kläderna, annars kan ullen filtas, krympa och förstöras. När du tvättar ullprodukter med omsorg och ett bra tvättmedel avsett för ull, håller det länge och ger optimal isolering och komfort.

Ull får inte sträckas för mycket när den ska torka, eftersom den kan komma ur form. Lägg exempelvis en tung ulltröja på ett torkställ för att bevara formen.

Tvättmedel och miljön

Genom att välja ett tvättmedel eller impregneringsmedel som tar hänsyn till miljö och människor, bidrar du till att minska miljöpåverkan. Tvätt- och impregneringsmedel här på webbshoppen fokuserar på att vara fria från PFAS/PFOS, och är i vissa fall biologiskt nedbrytbara.

Hitta hela sortimentet från Nikwax här

Har du frågor om tvättning av dina ytterkläder?

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst om du är osäker på vad som passar till ditt behov.

Du kan nå oss via info@billiga-arbetsklader.se eller telefon 0410-350185.

Vi hjälper gärna med att hitta den bästa lösningen för dig.