Tvättning av ytterkläder

Tvättning av ytterkläder

Det är viktigt att du tvättar dina kläder rätt om klädernas tekniska egenskaper ska bibehållas

Ta väl hand om dina ytterkläder

Om du vill bevara dina ytterkläders tekniska egenskaper och förlänga livslängden på dem är det viktigt att du använder rätt tvätt- och impregneringsmedel när kläderna tvättas och efterbehandlas. Detta gäller både arbets- och fritidskläder och nedan finner du en genomgång av de olika plaggen, deras egenskaper och några bra tips för att ta hand om dem på bästa sätt.  

Det är särskilt ytterkläder med membran som kräver särskild uppmärksamhet när du tvättar dem - detta inkluderar skidjackor och skidbyxor, barns overaller, arbetsjackan - även dem med reflexer och softshelljackan, eftersom man annars kan förstöra ventilationsförmågan och försämra vattentätheten om man använder fel tvättmedel.

Kläder med membran

För att jackor ska vara ventilerande, vind- och vattentäta är de försedda med ett membran, t.ex. Gore-Tex, Helly Tech eller andra membran som stänger ute luft och vatten. Samtidigt släpper membranet ut överskottsvärme ut så att du inte blir fuktig och kall under jackan. Detta membran tål inte att tvättas med sköljmedel eftersom detta stoppar till membranet och förstör det och dess tekniska egenskaper. Därför är det viktigt att du väljer ett tvättmedel avsett för membran när du tvättar ytter- och vinterkläder - t.ex. Tech Wash från Nikwax® som är gjort för maskintvätt av kläder med membran.

När kläderna har tvättats och använts flera gånger förlorar de så småningom tekniska egenskaper som vatten- och vindtäthet. Därför är det viktigt att då och då använda ett impregneringsmedel som kan återställa dessa egenskaper och samtidigt behålla ventilationsförmågan. Impregneringsmedlet Nikwax TX.Direct impregnering för membran kan användas direkt i maskinen när man har tvättat jackan och återställer snabbt och effektivt plaggets tekniska egenskaper.

Jackor och mellanlager i fleece

Det är svårt att veta - men om man inte behandlar sina fleeceplagg med rätt produkter kan man uppleva att de isolerar sämre och känns fuktiga. Detta beror på att vatten kan samlas mellan fibrerna vilket är dåligt för isoleringsförmågan. Smutsig fleece innehåller mer vatten och därför är det viktigt att tvätta sina fleeceplagg. Nickwax Tech Wash är idealisk för detta eftersom den rengör plagget och återskapar de isolerande egenskaperna.

Om dina fleeceplagg är vattenavvisande och du vill återställa dessa egenskaper kan du impregnera dem i maskinen med Nikwax Polar Proof efter tvätt med Nikwax Polar Proof.

Softshellprodukter

Till din softshelljacka kan du med fördel också välja ett tvättmedel som är framtaget just för softshell. Dessa plagg har nämligen ofta tekniska egenskaper (som ventilation) som kräver att membranet inte stoppas till. Membranet förstörs om man tvättar sina softshell-plagg med sköljmedel. Vi har Softshell Proof från Nikwax i butiken - avsedd endast för softshellprodukter.

Dunjackor

Jackor och andra dunplagg kräver också speciellt tvättmedel så att dunens naturliga egenskaper inte förstörs. Många tror att ytterkläder håller längre om man inte tvättar dem - men i synnerhet med dun är det viktigt att det tvättas eftersom isoleringsförmågan annars blir sämre. Dunet klibbar ihop vid användning eftersom det absorberar fett och fukt, och då det är luften mellan fjädrarna som bidrar till att isolera känns jackan inte lika varm om den är smutsig.  

När man tvättar dunplagg är det viktigt att de först centrifugeras på låg hastighet och att hastigheten sedan höjs efterhand så att man är säker på att allt vatten skakas bort från dunen innan torkningen. Torkningen ska, om det anges i tvättråden, ske i torktumlare tillsammans med tennisbollar så fjädrarna separeras och torkar helt. Om jackan inte får torka helt förstörs dunen och jackan börjar lukta illa och blir oanvändbar.

Termo- och fukttransporterande underkläder och mellanlager

Många använder ett fukttransporterande baslager eller långkalsonger till vardags och inte på skidsemestern. Det säkrar att fukten transporteras bort från kroppen optimalt och håller dig torr och varm. Dessa material måste vårdas för att behålla sina egenskaper och en lång livstid. Därför är det viktigt att de tvättas i ett tvättmedel som rengör fibrerna och förbättrar luftfördelningen, vilket säkrar snabb torkning och förbättrar isoleringsförmågan. Genom att använda Nikwax Base Wash i maskinen säkerställer du bästa möjliga rengöring och återupprättande av materialen så att du får ut det mesta av ditt underställ och förlänger dess livstid.

Yllekläder

Dina ylleprodukter är känsliga och därför är det viktigt att välja rätt rengöringsmedel när du tvättar dem. Tvättmedlet måste vara fritt från enzymer eftersom ullens egenskaper annars försämras, fibrerna förstörs och ullen isolerar inte som den ska. Nikwax Wool Wash är speciellt utvecklad för ullprodukter och ser till att de behåller sina naturliga egenskaper och isoleDet är också viktigt att följa tvättråden i dina kläder noggrant eftersom ullen annars filtas, krymper och blir förstörd. Om man vårdar sina ullprodukter med omsorg och ett bra tvättmedel avsett för ull håller de i många åt och ger optimal isolering och komfort.

Nikwax och miljön

Nikwax är ett företag med starkt miljöfokus och därför innehåller deras produkter inga ämnen som kan vara skadliga för människor eller miljö. De är också engagerade i att utveckla produkter som bidrar till att ge människor ett bättre liv, minska användningen av kemikalier och vara så skonsamma som möjligt mot djur och natur. På Nikwax egen hemsida kan du läsa mer om projekten och om vilka ämnen de valt att inte använda i sina produkter.

> > Hitta hela sortimentet från Nikwax här

Har du frågor om tvättning av dina ytterkläder?

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst om du är osäker på vad som passar till ditt behov.

Du kan nå oss via info@billiga-arbetsklader.se eller telefon 0410-350185.

Vi hjälper gärna med att hitta den bästa lösningen för dig.