Bild utan namn

Hållbar klädkonsumtion

Vill du ta ansvar när det gäller dina klädinköp och hur du behandlar kläderna efteråt? Då ska du läsa vidare här. 

 Det är lätt att bidra med små förändringar i vardagen som kan göra skillnad i klimatkampen när det gäller kläder och skor. Först och främst kan det handla om ditt val av ansvarstagande när du köper kläderna. Och vad innebär det? Det innebär att du på Billiga-arbetskläder.se kan filtrera efter olika typer av hållbarhet, såsom förbättrad produktion, återvunnet material och så vidare. Men ansvar kan också innebära att köpa restpartier, för att förhindra att kläder och skor förstörs.

När du har skaffat dig kläder och skor handlar det om att tvätta och sköta dem korrekt för att förlänga deras livslängd. Om kläderna och skorna inte kan användas längre, sluter du cirkeln genom att lämna dem till återvinning eller återanvändning. 

Filtrera på hållbarhet 

När du köper kläder här på webshoppen, har du möjlighet att filtrera på hållbarhet och välja de punkter som betyder något för ditt val av kläder och skor. Vi presenterar här det totala antalet filter som varorna delas in efter, men vi vill samtidigt berätta att det varierar från kategori till kategori vilka filter du kan välja. Här förklarar vi vad ansvarsfilterna betyder. 

Bild utan namn

Återvunnet material 

Produkten är helt eller delvis tillverkad av återvunnet material. Till exempel polyester tillverkad av plastflaskor eller plastavfall från havet. 

Ekologiskt material 

Tillverkad av certifierat ekologiskt material. Det kan till exempel vara Global  

Organic Textile Standard (GOTS). 

Tillverkad av överskottsmaterial 

Produkten är helt eller delvis tillverkad av överskottsmaterial. Ett exempel är att skosulor kan tillverkas av överskottsmaterial från däcktillverkning. 

Biobaserade material 

Det kan vara ett material som Lyocell eller Tencel. 

Förbättrad produktion 

I produktionen tas miljömässiga hänsyn, såsom att begränsa kemikalie- och vattenanvändning eller utsläpp av CO2. 

Fairtrade-material 

Produkten består helt eller delvis av Fairtrade-certifierat material som till exempel bomull. Fairtrade är din garanti för att bönderna har fått ett rättvist pris för sina råvaror, samt att produktionen tar hänsyn till både miljö och människor. 

Ytbehandling utan fluorämnen 

Produktens vatten- och smutsavvisande behandling är gjord utan användning av skadliga fluorämnen. Fluorärmen är farliga för både miljö och människor. 

Vegansk produkt 

Produkten innehåller inga animaliska material. 

Kan kläderna hålla längre med rätt tvätt? 

Ja, det kan de faktiskt, och här får du några praktiska tips för att tvätta och torka kläderna skonsamt. 

  • Sortera tvätten i ljusa och mörka färger och efter temperatur för att undvika färgöverföring. Tvätta gärna nya kläder innan användning, eftersom det kan finnas kvarfärger i kläderna. 
  • Använd tvättmedel för respektive vitt och färgat tvätt för att färgerna ska hålla så länge som möjligt. Strumpor och underkläder bör du tvätta vid minst 60 grader för att döda bakterier, men följ tvättinstruktionerna i kläderna om det står annat. 
  • Spara på användningen av starka medel för fläckborttagning. Ofta kan du ta bort en fläck genom att applicera diskmedel på fläcken och låta det verka en stund innan tvätt. 
  • Undvik sköljmedel som belastar miljön och klädernas färger. 
  • Ull bör inte tvättas så ofta som kläder i andra material. Ofta kan en luftning på torklinan ersätta en tvätt. När du tvättar ull rekommenderar vi att använda specialtvättmedel avsett för ull. 
  • Undvik helst att använda torktumlare, eftersom det sliter på kläderna och din elräkning. Om du hänger upp kläderna utomhus för torkning, var medveten om att direkt solljus bleker färgerna. 


Bild utan namn

Få tips för tvätt och skötsel av dina arbetskläder här

 När du tvättar dina ytterkläder, se till att det görs på ett sätt så att plaggen behåller sina tekniska egenskaper, som att vara vattenavvisande och andningsbara. 

 Få tips för tvätt och skötsel av dina ytterkläder här

Bild utan namn

Förläng livslängden på ditt fotbeklädnad 

Du kan få ditt fotbeklädnad att hålla extra länge genom att rengöra dem och smörja in dem med vårdprodukter för respektive gummistövlar och läder. Om du låter fotbeklädnaden torka helt efter användning håller de också längre - därför är det en bra idé att ha två par att växla mellan. 

Få tips för vård av ditt fotbeklädnad här, så att de håller längre

Ska det vara anställdas namn på företagskläder? 

Om anställdas namn står på arbetskläderna, kan de inte användas av andra anställda senare. Överväg därför om det både ska vara företagslogo och anställdas namn på arbetskläderna. 

Detta är dock inte aktuellt om anställda får nya arbetskläder när de anställs. 

Som företagskund kan du få tryck eller brodyr som håller sig snyggt under hela klädernas livslängd. 

Se mer här

Undvik att kläder går till spillo - köp även restpartier 

Liksom vi kan minska matspill kan vi också minska klädspill. Vi gör det genom att till exempel handla med restpartier. På så sätt utnyttjas kläderna, inget går till spillo - och vi undviker att kläderna i värsta fall bränns för att avlägsnas. 

Restpartier är arbetskläder, kläder och skor som är nedsatta eftersom de är utgångna hos leverantören, eller eftersom det finns begränsade storlekar och färger. Om du ser en restparti-produkt i din storlek, ska du inte tveka för länge innan du beställer, eftersom den snabbt kan bli slutsåld. Därefter kan vi inte skaffa fler av samma vara. 

Se restpartier här

Bild utan namn
Bild utan namn

Låt kläderna leva vidare genom att lämna till återvinning 

Är kläderna inte slitna eller skadade, kan du förlänga deras livslängd genom att lämna dem till återvinning. Kom ihåg att det mest förnuftiga är att använda kläderna så länge som möjligt. Genom att använda kläderna längre bidrar du till att minska belastningen på miljön.

När kläderna inte kan användas längre, kan de återvinnas till andra produkter. 


Få en fullständig översikt över vårt sociala och miljömässiga ansvar 

Vill du veta mer om hur vi förhåller oss till sociala och ekonomiska värden, medarbetarvård, arbetsmiljö, miljö, produktansvar och förpackning, så förklarar vi närmare i “Vårt sociala och miljömässiga ansvar".