TrustpilotGratis frakt över 699:-100 dagars öppet köpBrodyr och tryck - Klicka här
KundtjänstHitta beställningLogga inInkl. moms
Guide till skoskötsel

Förläng livslängden på dina skor

Förläng livslängden på dina skor

Ett enkelt sätt att förlänga livslängden på skorna är genom att ge dem en hjälpande hand i form av rengöring och skötsel. Det behöver inte ta lång tid, men den tiden får du igen flera gånger om i form av ett par välskötta skor - och inte minst håller du dina vattentäta skor vattentäta

Guide till skoskötsel

Här kan du få råd och guidning för underhåll av skor i material som gummi, läder, läder, mocka och nubuck.

Skötsel av skor i slätt läder eller läder

Bra lädervård är att spraya dina skor i skinn eller läder med impregneringsspray innan du använder dem för första gången. Därefter bör de impregneras med jämna mellanrum för att skyddet ska hålla.

Du kan även smörja in skorna med läderfett, detta appliceras med fördel även i sömmarna. Det rengör och vårdar slätt läder och skinn och hjälper skorna att hålla sin vattentäthet. Notera att läderfett ibland kan göra skinnet lite mörkare, då de tränger ner genom lädret och skyddar på djupet. Slutligen kan skorna eventuellt putsas.

Läderbalsam eller vax rensar och vårdar slätt skinn och läder, gör det vattenavvisande och har en mjukgörande effekt. Det färgar inte skinnet eller lädret mörkare, då det lägger sig på ytan. Torktiden är snabbare än med läderfett, och du behöver inte putsa skorna efter behandlingen.

Skokräm i samma färg som skorna gör färgen klarare. Krämen appliceras med en mjuk skoborste, om inte skokrämen kommer med en svamp. Därefter ska skorna torka för att sedan putsas. Kom ihåg att borsten endast bör användas till en färg då den kan färga av sig. Har du till exempel använt borsten till svart skokräm kan den sedan missfärga bruna eller vita skor.

Skoskötsel

Exempel på stövlar med sprickor och skador eftersom de inte blivit vårdade ordentligt.

Skötsel av skor i nubuck och mocka

En impregneringssprej passar bra till nubuck eller mocka då den hjälper till att bevara den råa looken. Det finns flera olika typer av impregneringssprejer som alla är avsedda för att vårda och skydda. Om skorna är vattenavvisande, hjälper en impregneringssprej till att upprätthålla den vattenavvisande effekten. Om skorna har blivit smutsiga kan du borsta loss smuts med en ren borste som även hjälper till att bibehålla den rå looken hos nubuck och mocka.

Vård av gummistövlar

Guide till skoskötsel

Exempel på gummistövlar med sprickor eftersom de inte har fått vård.

Guide till skoskötsel

Gummiproppar för och vidare underhåll med Viking Rubber Boot Care.

Gummistövlar i naturligt gummi torkar ut över tiden och blir lite matta i färgen - kanske med vitaktiga missfärgningar. Om de inte vårdas ordentligt kan de få springor som gör att de läcker. Läs här hur du förhindrar sprickor i gummistövlar:

  1. Rengör gummistövlarna i ljummet vatten och låt dem torka vid rumstemperatur - inte direkt mot en värmekälla eller i solen.
  2. Därefter sprejar du gummistövlarna med lite Viking Rubber Boot Care, smörjer inte det ordentligt med en svamp eller en fuktig trasa och låter dem torka i rumstemperatur.
  3. Ta bort överflödig Rubber Boot Care med en mjuk trasa.

Efter denna behandling får du ett par smidiga gummistövlar med en vacker djup färg. Denna behandling motverkar uttorkning och sprickor i naturgummi.

Vi rekommenderar att du behandlar dina gummistövlar med Rubber Boot Care direkt när du köper dem och inte bara när de håller på att torka, eftersom det då är för sent att rädda dem från sprickor. Efter avslutad behandling är gummistövlarna enkla att rengöra under rinnande vatten efter användning. Regelbunden vård med Viking Rubber Boot Care förlänger livslängden på gummistövlar i naturgummi och håller dem snygga och smidiga.

Om gummistövlarna är tillverkade av PU eller PVC kan de rengöras med ljummet vatten och en borste. Vid behov kan du även använda lite mild tvål. Torka sedan av med en fuktig trasa.

Skor med membran tån inte impregnering eller silikon

Om dina skor har ett vattentätt membran, dvs. ett invändigt vattentätt skydd som t.ex. Gore-Tex®, bör du inte använda en impregneringssprej med silikon. Silikonet kan tränga igenom och hjälpa till att bryta ner membranet. Då ska du välja en impregnering utan silikon.

Du kan motverka lukten av mögel och sura tår

Skor med Gore-Tex®-membran är 100% vattentäta och andas väl. Detta innebär att vattenmolekyler inte kan komma igenom membranet, men ånga och luft kan. Därför tar det lång tid för skor med Gore-Tex® att torka om du har vatten i skorna eller om du har tvättat dem.Det är därför viktigt att du tar ut innersulorna och låter skorna torka i rumstemperatur. Fyll skorna med tidningspapper och byt ut pappret flera gånger tills skorna är torra igen.

Vid normal användning rekommenderar vi även att du lyfter upp innersulan när du tar av dig skorna. På så sätt kan fukten under sulorna förångas. Det hjälper till att förhindra lukten av mögel och svett i skor.

Första hjälpen för svettlukt i skor kan vara en skodeodorant som du sprejar in i skorna och låter torka i rumstemperatur. En skodeodorant har antibakteriell effekt och neutraliserar lukten av sura tår.

Ett gammalt husmorstips är att du kan lägga de illaluktande skorna i en tät plastpåse i frysen över natten. Bakterierna som orsakar den dåliga lukten dör vid mycket låga temperaturer.

Du kan med fördel ha två par skyddsskor att växla mellan

Kanske tycker du att ett par skyddsskor är dyra nog och att det är alldeles för dyrt med två par. Men om du har två par att växla mellan förlänger du skyddsskornas livstid avsevärt, då det ena paret hinner torka helt och håller innan de används igen.

Du kan använda dig av samma procedur när det kommer till dina vanliga skor och på så sätt ge dem en ökad livslängd.

Förstör du dina hälkappor?

Känner du att du drar i dina skor eller kliver på hälkapporna eftersom skorna är så svåra att ta på sig? Nedtrampade hälkappor förstör skorna och är ingen vacker syn. Om du har ett skohorn till hands där du tar av och på skorna, kan du enkelt komma in i skorna utan att skada hälen. Och ett skohorn är inte bara till för gamla människor. Det är för dig som vill ta väl hand om dina skor!

Blev du sugen på att sätta igång med skinnvård, skötsel av gummistövlar, impregnering och underhåll av dina skor? I så fall kan du titta närmare under impregnering och vård. Där hittar du produkterna som beskrivs här i bloggen ”Ta hand om dina skor".

Har du några frågor angående skötsel av skor?

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst om du är osäker på vilken produkt du borde köpa för att vårda dina skor.

Vår kundtjänst kan kontaktas på e-post: info@billiga-arbetsklader.se eller telefon: 0410-350185.

Vi är redo att hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för just dig.

Utvalda produkter för skötsel

Woly
Woly impregneringspray, 300 ml, Transparent
Woly impregneringspray, 300 ml, Transparent
179,00 kr
Sika
Gold Quality läderfett, 190 ml, Svart
Gold Quality läderfett, 190 ml, Svart
289,00 kr
Royal
Royal impregneringspump, 250 ml, Neutral
Royal impregneringspump, 250 ml, Neutral
149,00 kr
Rossi Boots
Rossi Leather Protector til ruskind och nubuck, 200 ml, Transparent
Rossi Leather Protector til ruskind och nubuck, 200 ml, Transparent
129,00 kr
Blåkläder
Blåkläder skoborste, Brun/Svart
Blåkläder skoborste, Brun/Svart
179,00 kr
Kan vi hjälpa med något?