Välj rätt typ av skyddsglasögon

Välj rätt typ av skyddsglasögon

Ta reda på vilka typer av skyddsglasögon du kan få

Är du en person som gärna gör det själv och gärna använder vinkelslipar eller skär kakel? Då riskerar du att få flisor och slipdamm i ögonen. Använder du kanske kemikalier som absolut inte ska komma i kontakt med ögonen? I sådana situationer är det viktigt att du skyddar dina ögon med skyddsglasögon och skydd för ögonen - annars kan du ju inte se något när det är dags för ditt nästa gör-det-själv-projekt.

Här rekommenderar vi skyddsglasögon

Det är på sin plats med skyddsglasögon så snart det finns en risk för att få något i ögonen men det är speciellt viktigt i situationer där du riskerar att skada dina ögon och förlora en del av synen.

Här bör du använda skyddsglasögon:

 • När det finns en risk för att få skär- och slipelement i ögonen
 • När det finns en risk för att få slipdamm och damm i ögonen när du skär i exempelvis kakel
 • När du målar med en färgpistol eller målar ett tak och det kan spruta färg i ögonen
 • När du arbetar med kemikalier med skadliga ångor
 • En riktig hantverkare har alltid skyddsglasögon nära till hands.

Frågan är dock vilken typ av skyddsglasögon du ska ha i lådan så att du är redo för nästa projekt?

Slip- och skyddsglasögon - även för glasögonbärare

Dessa skyddsglasögon ser ut som glasögon och kan även ha sidoskydd som skyddar i sidorna mot flygande partiklar. De är väldigt bra att ha om du skär i kakel, borrar hål i murverk eller slipar väggar, golv och möbler.

Om du bär glasögon till vardags är det möjligt att få skyddsglasögon som är utformade att passa glasögonbärare, vilket betyder att du kan bära dem över dina vanliga glasögon. Se urvalet av skyddsglasögon och skyddsglasögon här.

Slip- och skyddsglasögon - även för glasögonbärare

Hela glasögon, kapselglasögon eller goggles

Stängda glasögon som skyddar både ögonen och huden runt ögonen. Hela skyddsglasögon, korgglasögon och kapselglasögon är bra för att skydda mot partiklar, damm och vätska som flyger runt i luften, från alla möjliga håll, när du arbetar. De kan även användas på nyårsafton för att skydda dina ögon från gnistor från fyrverkerier.

Hela glasögon, kapselglasögon eller goggles

Skyddsglasögon med styrka

Genom att välja skyddsglasögon med den styrka som passar dig kan du tydligt se vad du arbetar med – det är väldigt smart! I vår webbshop kan du filtrera skyddsglasögon på olika styrkor. Precis som andra typer av skyddsglasögon så skyddar dessa också mot flygande partiklar.

Skyddsglasögon med styrka

Skyddsglasögon - UV-glasögon

Den perfekta kombinationen av solglasögon och skyddsglasögon! Några av våra skyddsglasögon har UV-skydd, vilket gör att du kan använda dem utomhus när solen skiner.

Du kan också använda dessa skyddsglasögon uteslutande som sol-, cykel- eller skidglasögon eftersom de har fullt UV-skydd.

Du vet kanske alltför väl hur det känns att sätta sig på solglasögonen eller tappa bort dem? Med dessa billiga solglasögon behöver du inte bli lika ledsen om det händer!

Se urvalet av skyddsglasögon med UV-skydd här.

Skyddsglasögon - UV-glasögon

Vad betyder EN-standarder i skyddsglasögon?

Det är en hel vetenskap att navigera runt bland EN-standarder men på billiga-arbetsklader.se kan du snabbt få en överblick över skyddsglasögonen genom att filtrera efter standarder. Här berättar vi kort vad standarderna betyder:

 • EN 166: Skyddsglasögon
 • EN 166 S: Skyddsglasögon med ram och lins som kan motstå att en 22 mm kula på 43 gram tappas från en höjd av 1,3 m med en hastighet av 18 km/h. Linsen ska stanna kvar i ramen utan att splittras och ramen ska samtidigt förbli intakt.
 • EN 166 F: Skyddsglasögon med ram och lins som kan stå emot att en 6 mm stålkula på 0,86 gram som avfyras med en hastighet av 162 km/h. Linsen ska stanna kvar i ramen utan att splittras och ramen ska samtidigt förbli intakt.
 • EN 166 B: Säkerhetsgoggles med ram och lins som kan stå emot att en 6 mm stålkula på 0,86 gram som avfyras med en hastighet av 432 km/h. Linsen ska stanna kvar i ramen utan att splittras, och ramen ska samtidigt förbli intakt.
 • EN 166 K: Egenskaper som motverkar repor
 • EN 166 N: Motståndskraftig mot imma
 • EN 169 - 5: För svetsning. Skyddar mot gas och fina dammpartiklar
 • EN 170: UV-skydd
 • EN 172: Solfilter för professionellt bruk
 • EN 397: Skyddshjälm för industri med integrerade skyddsglasögon
 • EN 50365: Skyddshjälm för industri med integrerade skyddsglasögon - för högspänning
 • Optisk klass I: För permanent användning
 • Optisk klass II: Används ibland
 • Optisk klass III: Används i undantagsfall - inte avsedd för långvarig användning

En sista sak att ta i beaktande är om du ska använda dem tillsammans med hörsel-och andningsskydd. Om dessa ska användas tillsammans ska du se till att de passar ihop med skyddsglasögonen för optimalt skydd.

Med denna guide hoppas vi att det har blivit lättare att välja mellan skyddsglasögon, goggles, solglasögon eller skyddsglasögon med styrka – och samtidigt se bra ut! ​​​​​​​

Se hela urvalet av skyddsglasögon här.

Du hittar märken som Carhartt Workwear, OS - Otto Schachner, OX-ON och många fler.


Har du frågor om skyddsglasögon?

Om du har några frågor, eller letar efter skyddsglasögon som vi inte har i webbshoppen, är du välkommen att kontakta kundtjänst på e-post: info@billiga-arbetsklader.se eller telefon: 0410-350185.