4 bra tips för kockskor och köksskor

4 bra tips för kockskor och köksskor

Tvekar du ibland på vad dina kockskor och köksskor måste uppfylla för att du ska kunna arbeta säkert i ett kök? Vi kan lätt förstå det, så här får du skospecialistens rekommendationer för att välja rätt arbetsskor.

Syftet med kockskor, köksskor och sandaler är att de är bekväma och skyddar dig mot överbelastning i ben och rygg. Du står och går många timmar i taget om du arbetar i ett kommersiellt kök, i en matsal, en restaurang, inom cateringbranschen, som slaktare och delikatessanställd eller som kock. Därför ska vi berätta mer om varför du inte kan vara utan skyddsskor i köket och hur du väljer skor med rätt funktioner.


Minimera risken för fall genom att välja halkfria skor för köket

Visste du att en fjärdedel av alla rapporterade arbetsolyckor är halk- eller fallolyckor? Därför är de allra flesta arbetsskor för ovanstående branscher försedda med halkskydd. I ett kök eller en matsal med klinkergolv där vatten och olja spills kan golvet bli rena isbanan. Minimera risken för arbetsolyckor genom att välja halkskydd och halkfria köksskor. Sättet du ser om ett par skor är halksäkra och för köksanvändning är att de ska ha någon av märkningarna SRA, SRB eller SRC.

Här är en förklaring till vad de betyder:

  • SRA innebär att yttersulan är halktestad på keramiska plattor med tvållösning.
  • SRB innebär att yttersulan är halktestad på stålplatta med glycerin.
  • SRC innebär att yttersulan är både SRA- och SRB-testad.

När du ska välja halkfria arbetsskor på Billiga-arbetskläder.se måste du markera rutan vid kök under egenskaper kan du välja SRA och SRC. Då hittar du exakt de halkfria skor för köket som du letar efter.

Du kan också använda länkarna här:

Varför välja antistatiska kockskor med stötdämpning?

För att undvika överbelastning i ben och rygg är det bra med kockskor och köksskor med stötdämpning. De många stegen på ett hårt kakelgolv kan vara svåra att klara i timmar utan stötdämpning för hälen. Den stötdämpande effekten förhindrar att du får upprepade hårda stötar i hälen, vilket kan spridas till ben och rygg och ge dig smärta.

Antistatiska skor är bra i ett kök där det finns känslig elektronik som kan påverkas av statisk elektricitet. En viktig funktion när du letar efter skor till köket är att de är antistatiska. Här berättar vi hur du ser om de är antistatiska skor och om de är stötdämpande.

  • OB betyder att skorna är EN ISO 20347:2012-godkända. Det är utan tåskydd och är lämpligt för affärsbruk.
  • O1 betyder att sulan är antistatisk och hälen är stötdämpande.
  • O2 betyder att sulan är antistatisk och hälen är stötdämpande och vattenavvisande.

Använd länkarna här och hitta:

Antistatiska kockskor med stötdämpning O1, dam

Antistatiska kockskor med stötdämpning O1, herr

Vattenavvisande kockskor som skyddar mot vatten och olja

Vi återvänder en stund till risken att spilla vatten och olja i ett kök. Förutom att du undviker att dina skor blir blöta, är dina fötter skyddade från varmt vatten och olja när du använder vattenavvisande köksskor. Om du har otur och vattnet eller oljan är het, minskar de vattenavvisande köksskorna risken för att du bränner fötterna. Därför är de flesta arbetsskor för kockar och kökspersonal vattenavvisande.


Minns du att vi nämnde O2 här ovanför? Det är just tack vare märkningen som du kan se om det är vattenavvisande säkerhetsskor för köket. Om du söker på Billiga-arbetskläder.se under arbetsskor utan säkerhet kan du markera filter i säkerhetsklass O2. Nu ser du alla kockskor och köksskor som är vattenavvisande.

Gå direkt till vattenavvisande kockskor genom att använda länkarna här:

Vattenavvisande kockskor O2, dam

Vattenavvisande kockskor O2, herr

Halkfria kockskor.

Halkfria kockskor.

Stötdämpande kockskor.

Stötdämpande kockskor.

Vattenavvisande kockskor

Vattenavvisande kockskor.

Håll dina fötter friska

Det är obekvämt att gå runt i fuktiga skor. Det är en grogrund för svamp och illaluktande fötter. Därför rekommenderar skospecialisten att du har två par kockskor eller köksskor att byta mellan dagligen. På det sättet har skorna tid att torka mellan varje gång du bär dem, samtidigt som livslängden på kockskorna ökar.

Läs mer i bloggen ”Svettiga fötter”.

Ett annat tips för att hålla fötterna torra är att ta med ett par extra strumpor till jobbet så att du kan byta under dagen.

Gillar du läder - eller läderfria kockskor?

Oavsett om du gillar läder- eller läderfria kockskor kan du hitta båda hos oss. Vissa föredrar läderskor eftersom de ger dem välbefinnande, då läder är ett naturligt material som gör att fötterna kan andas och bli av med fukt. Andra föredrar läderfria kockskor, t.ex. för att de kan tvättas i tvättmaskinen. Du kan se om det finns tvättbara kockskor om tvättanvisning visas vid skorna.

Vi hoppas att du har hittat något i skospecialistens råd om att hitta fotvänliga kockskor och köksskor så att du kan fortsätta stå och gå hela dagen i ett kök fullt av aktivitet. Kom ihåg att det är viktigt att ha bra skor för stående arbete.

Har du frågor om kockskor eller köksskor?

Om du är osäker på vilka egenskaper som finns i de kock- och köksskor du hittar här, är du alltid välkommen att

kontakta vår kundtjänst på info@billiga-arbetsklader.se eller telefon: 0410-350185.