TrustpilotKundtjänst: 0410-350185Frakt från 69 kr.Gratis frakt över 1200 kr. (ombud/företag)100 dagars öppet köp
Logga inInkl. moms
Materiale ordliste

Material ordlista

Material ordlista, vad är...

- Här är en kort beskrivning av olika material

Akryl även kallat polyakryl och polychlorid, är lätta och mjuka. Det tål solljus och de flesta kemikalier. Hållbarheten är inte så bra som i nylon eller polyester. Det är inte formfast vid tvättning. Varunamnen för akryl är många och kan till exempel vara orlon, courtelle och dralon. Akrylvaror kan är mycket värmekänsliga och förlorar sin form om de tvättas, torktumlas eller stryks vid höga temperaturer. Stickade varor av garn med skrynkliga akrylfibrer är rymliga, rymmer mycket luft och har därför bra isoleringsegenskaper.

Bambu är den snabbast växande plantan i världen. Det är mycket tåligt och kräver inga bekämpningsmedel i produktionen. Bambu kan växa på de flesta platser och frisätter stora mängder syre. Samtidigt tar bambu upp fem gånger så många växthusgaser från atmosfären, som träd gör. Därför finns det bra ekologi i användningen av bambu i samband med produktionen av fibrer.
Bambu är extremt användbart, det kan bearbetas för användning i många olika artiklar, såsom handdukar, sängkläder, strumpor och T-Shirts. Förutom att vara lätt, mjuk och andningsbar har bambufibern en silkesaktig glans. Bambufiber är cellfylld och ihåliga, vilket gör att det kan ta upp till 50% mer fukt än bomull - utan att kännas våt. Naturliga antibakteriella element i bambufiber håller dem sterila - även efter flera tvättar.

Canvas är kraftfullt vävda tyger av bomull eller linne, som oftast används för väskor, skor, tävlingsdräkter, ytterkläder med mera.

Coolmax® är ett mjukt, lätt och ventilerande material som ser till att transportera bort fukt från kroppen samtidigt som den torkar snabbt. Optimal komfort, eftersom det ger en naturlig känsla av välbefinnande. Plagget ser till att reglera kroppens naturliga temperatur, oavsett om du känner dig kall eller varm.

Cordura® är ett mycket slitstarkt och tåligt material, där det huvudsakliga innehållet är nylon. Cordura är 10 gånger starkare än bomull och 3 gånger starkare än vanligt polyesterfiber. Det är därför det ofta används som förstärkning på arbetskläderna, på platser där plagget vidrör händer, verktyg eller golv.

Denim - även kallad jeans-tyg, ett kraftigt twillvävt tyg av bomull eller i bomull och polyester. (Twillvävt är en vävningstyp, “ribbar” tyget på snedden).

Dun har några egenskaper som är mycket lämpliga när det gäller att hålla värmen. Dun har ett oöverträffat värme/vikt-förhållande. Det finns inte några andra isoleringsmaterial för kläder som väger så lite som dun, är lika komprimerbart och håller inne värmen. Kort sagt fyller och väger dun mycket mindre än andra material som kan ge samma värme.
Dun är ventilerande vilket gör det till något bekvämare att bära än, exempelvis syntetiska isoleringsmaterial. Många känner verkligen komfortskillnaden mellan ett duntäcke och en dyna med syntetisk fyllning.
Samma skillnad finns i jackor med respektive dunfyllningar och syntetisk fyllning.
Slutligen kan dun hålla i dess egenskaper under många år, om det sköts och vårdas korrekt. Den bästa och finaste dun kan nästan bibehålla samma isolerande effekt i upp till 40-50 år med rätt vård! Det är naturligtvis de flesta dunjackor som kommer att hålla så länge, men det innebär att dunet kommer att kunna erbjuda samma komfort under hela jackans livstid. Medan syntetiska fylla, kommer vanligtvis att sammanfalla och förlora viss isolerande effekt efter flera års användning.

Elastan, även känt som Elité, är elastisk som gummi men starkare samtidigt som den är resistent mot solljus. Elastan används till kläder i såsom badkläder och sportkläder med mera, eftersom det ger en bekväm elasticitet. Spandex är en fibertyp av exceptionellt bra och slitstarka elastiska egenskaper, som överträffar den bästa gummitråden.

Elastomultiester är ett polyesterfiber som läggs till för att ge en skön denim stretch, samtidigt så att tyget kan återgå till den ursprungliga passformen.
Fuseknit teknik är en metod som gör det möjligt att producera produkter med färre sömmar. En idealisk teknik för de flesta produkter som används inom idrottsverksamhet.

Gore-Tex® är ett membran som är vind- och vattentätt, detta innebär att vattenånga transporteras bort från kroppen. Det är ett membran som är fylld med små hål, som är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe. Hålen är exakt så små att vatten och vind inte kan tränga in, men däremot har den exakta storlek som krävs för att ånga från kroppen kan transporteras bort och att du kan hålla dig torr.

Isoli är stickat tyg med ett extra i-stickat garn. Garnet är synlig över flera stygn på fel sida. Det är ofta uppruggat eller lurvigt på insidan eller baksidan. Isoli kallas också ”joggingtyg”, eftersom det är mycket bekvämt att ha på.

Konstfibrer är industriellt framställda fibrer som kan delas in i två typer: regenererande fibrer och syntetiska fibrer. Konstfibrer kallas kemofiber. Regenererade fiber är oftast gjorda på ett grundlager av cellulosa, som kommer från ”bomulls avfall” eller trä. Syntetiska fibrer tillverkas av grundval på oljebaserade produkter av luft och vatten - precis som plast. Konstgjorda fibrer har i huvudsak samma egenskaper som bomull och kan absorbera stora mängder fukt och är bekvämt att bära vid såväl höga som låga temperaturer.

Smuts förblir kvar på ytan på grund av de hala fiberegenskaperna och eftersom fibern är gjuten. Konstfibrer och syntetiskt fiber är starka i både vått och torrt. De lockar knappt och tar upp fukt, vilket säkerställer en snabb torkning efter användning och tvätt. Varumärken kan vara: akryl, acrilon, an-tron, bri-nylon, courtelle, dorlastan, dacron, diolen, dralon, elastan, herculon, lycra, nylon, orlon, polypropylen, polyamid, polyester, perlon, rilsan, terylene, tetoron, vyrene med mera.

Kläder av löst spunnet garn med mjuka fiberändar säkerställer viskositeten, men gör också den ytan kan byta form eller skapa noppor. Konstfibrer finns i allt från arbetskläder, sportkläder, T-Shirts till underkläder och mycket mer.

Linfibrer från linplantans stam. Utvinning av lin är mycket arbetskrävande och därför kan linvaror vara dyrare. I samband med kläder används lin mest i blandningar med andra fibrer, bland annat eftersom det besitter förmågan att absorbera fukt. Linne är också känt som engelskans “linen” eller ”flax” och odlas både för frönas användning till olja och strånas användning till garn. Lin har en hög-uppsugningsförmåga samt bra hållfasthet och kan med fördel användas till handdukar och kökshanddukar. Lin är mer styvt, mer smidig och glänsande än bomull och det är naturens hand- smutsavvisande. Det har den speciella egenskapen att vid torktumling bli mjukt och vid kall-tvättning bli hård och blank.

Lycra® är ett varumärke för elastan. Lycra® används i många tyger för att göra varan töjbar. Lycra® ger flexibilitet till produkten och hjälper till att varan får tillbaka till sin ursprungliga form efter att ha töjts ut.
Lycra Dupont® är ett registrerat varumärke av lycra.

Lyocell är regenererad cellulosa som viskos och modal, men har bättre styrka. Tyger i Lyocell är mjuka och ger utmärkt komfort, bland annat genom förmågan att absorbera fukt. Lyocell kan ha benägenhet till fibrillerna, vilket innebär att ytan slits ut snabbare och att tygets färgning kan vara svagt. Av samma anledning är Lyocell ofta tillverkat med en lätt ruggad yta, även kallad ”persika-päls-effekten”, vilket ger tyget en mjuk yta. Lyocell är ett mycket använt material som är betydligt dyrare jämfört med viskos eller modal.

Merinoull är ull från merinofår.  Ullen är speciellt fin, glänsande som silke, mjuk, härlig - och dyr.

Mikrofiber är en syntetisk fiber som är mindre än 1 denier. De vanligaste typerna är tillverkade av polyester och polyamid och kallas nylon, kevlar, nomex och trogamid. Mikrofiber används för produktion av textil, vävda och stickade tyger och det används vanligtvis för kläder, möbler, industriella filter och till exempel rengöringsdukar.

Modal är från ”viskos-familjen” och har i huvudsak samma egenskaper som viskos.

Neopren är ett material av syntetiskt gummi, som är fyllt med luftbubblor. Neopren är ett mycket flexibelt material och luftbubblor hjälper till att ge en god isoleringsegenskap. Neopren används för tröjor, jackor, dykardräkter med mera.

Nylon eller polyamid överträffar alla andra fibrösa material både i riv- och slitstyrka. Nylon är ljuskänslig och gulnar och mörar i solljus. Nylon eller polyamid är en syntetisk produkt som används mycket, särskilt eftersom det inte krymper. Det används bland annat till förstärkning av sportkläder. Det framställs nylontyper som är resistenta mot ljus. I nylon eller polyamid är veck och plisséer hållbara i tvätt. Nylon kallas crepe-garn och används i strumpor, underkläder, stickning eller andra stretch-varor.

Oxford är ett mjukt och starkt tyg. Det är vävt i en ”korg-vävning” med två kedjegarn parallellt med en mjuk kompletterande garn - som ger mer tyngd i garnet. När det är vävs med färgad kedja och ett vitt undergarn, är beteckningen Oxford Chambray och strukturen i tyget kommer fram.

Polyester är ett syntetisk fiber, vilket är mycket vanligt i kläder- det kan bara överträffas av bomull. Fibret används ensamt eller blandas med andra fibrer. Polyester är starkt, den lockar och krymper inte, varken när det används i kombination med andra fibrer eller ensamt.
Syntetiska fibrer som polyester är konstgjort framställd fibrer. De är gjorda av råolja och naturgas. De vanligaste syntetiska fibrerna är polyamid, polyester, akryl och elastan. Polyesterfibrer är det mest använda och har hög användningshållfasthet, minimal krympning och låg vattenabsorption. Polyester kan produceras med olika ytor, former och egenskaper. Det kan tvättas i samma höga temperaturer såsom bomull, men man måste ta hänsyn till färgen i tyget.

Polypropylen är lättare än andra textilfibrer. Stark och töjbart, tål de flesta kemikalier men är ljus- och värmekänsliga. Fukt kommer att absorberas och transporteras till det yttre lagret, utan polypropylenfibret blir vått. Används bland annat för sportunderkläder.

Poplin är ett tätt, slätvävt tyg med dubbelt så många trådar längs som tvärs över tyget. Poplin kan bestå av bomull eller bomull och polyester. Det används för både skjortor och pikétröjor.

Prolen siltex är garn som hämmar tillväxten av bakterier och mögel. Det minskar lukt och används till exempel i strumpor.

PU är också känd som polyurethan. Det är ett syntetiskt material som kan framstå som både fibrer och som en gummibeläggning.

PVC eller polyvinylklorid är ett gummiliknande material som är mindre värmekänsligt än andra syntetiska fibrer. PVC är en av de mest använda plastmaterial och det kan användas i många sammanhang.

Polyakryl kommer från akryl, som är ett syntetisk fiber. Akryl är är inte alls lika hållbart som polyester, dock lätt, fylligt och mer värmeisolerande.

Ripstop är en speciell vävningsmetod som gör at en reva inte kan revas upp. Ribstop vävningsmetod förhindrar ytterligare skador på tyget, eftersom revan snabbt kommer att nå en punkt med en vävd kant och således inte kan fortsätta.

Scuba är en kvalitet som påminner om neopren. Det är mycket elastiskt och mjukt och är därför lämplig för klänningar, blusar, tröjor, kjolar och byxor.

Siltex är ett material som är mycket antibakteriellt. Tillsammans med exempelvis bomull har det bra temperaturreglerande egenskaper. Siltex är ventilerande och fukttransporterande.

Skinlife är antibakteriellt och därför mycket lämplig för produkter såsom strumpor.

Slub Yarn är garn i ojämn tjocklek, som ger en speciell effekt när det är stickat till jerseytyg och används till stickade tröjor med mera.

Spalt är mocka på båda sidor som inte haft en smidig, färdig finish. Undersidan är den grövsta. Spaltläder används till bälten, skor, handskar och kläder. Spaltläder är oftast billigare än vanlig mocka.

Spandex är ett annat namn för elastan. Spandex är ett polyuretan fiber, med egenskapen att det är mycket elastiskt. Det används ofta i material för underkläder, badbyxor och strumpor.
I Europa är det känt som ”elastan” och i Nordamerika som ”spandex”. I resten av världen används varunamn som lycra, elaspan och dorlastan.

Syntetiska fibrer som polyamid, akryl, modakryl, polyester, klorfiber, polypropilén och elastan framställs av råolja eller naturgas.

Tencel® Råmaterialet i Tencel® är Lyocell som består av 100% cellulosa. Tencel® är en fiber som kommer från naturen, men framställningen är konstgjord. Det är särskilda eukalyptusträd som utgör grunden för fiberproduktionen av Tencel®.

Twill är ett vävningsmetod som skapar ett diagonalt mönster i tyget. Tyget som vävs med denna metod är generellt mer mjuka och krymper mindre.

T400® är ett elastiskt fiber som har en fantastisk förmåga att dra tyget tillbaka till dess ursprungliga form. Kläder med T400® har hög komfort och elasticitet - utan extra tillförda elastiska fibrer. Dessutom är T400® mycket fukttransporterande och har enkelt att behålla passformen.

Ullen kommer oftast från får och har fina, tunna fibrer. Nedan kan du se de olika typerna av ull.

  • Merinoull är mycket mjukt.
  • Grövre ull som crossbreed är billigare än merino och har samtidigt större slitstyrka, medan den är mer robust i användning och tvätt.
  • Alpackaull från alpacka-lamor är mjukt och glansigt.
  • Pashmina är en annan term för kashmirull och har extra fina, tunna och mjuka fibrer från den Kashmir-getens undersida.
  • Angora ull från kaniner av angora-rasen är en fin och mjuk fiber som efterliknar kamelhår.
  • Mohair ull från angora-geten har långa fibrer, är grovt, mjukt och glänsande.
  • Shetlandsull är fin och mjuk.
  • Lambswool eller lammull är enligt regel mjukt.

Ull är mycket väl lämpat för kläder. Blandas det med syntetiska material har den utmärkta egenskaper såsom termiskvävning, tvättbarhet och slitstyrka.

Viskos även kallat rayon och är en regenererad fiber, framställt av använt och kemiskt behandlat trä. Viskos kallas för en syntetisk fiber, trots att den är baserad på ett naturligt material. Den tillverkades ursprungligen i ett försök av att göra silke billigare och mer tillgängligt. Råvarorna är ganska billiga, oftast det kommer från pinjeträd, eukalyptus, bambu eller bomullsväxter.
Viskos kan vara tomma och oändligt långa fibrer som liknar silke, eller i matta korta fibrer som mer liknar och fungerar som bomull och ull.

*Regenererade fiber hört till viskos och konstsilke samt är framställt av cellulosan från träd. Med kemikalier omvandlas cellulosan till en viskosmassa som regenereras eller återuppbyggs till fiber.
Till gruppen av konstfibrer hör viskos, modal, rayon, kupro, lyocell m.fl. till Under cellulosafibrerna acetat och triacetat hör avril, arnel, bemberg, kupro, cupresa, dicel, lyocell, modal, polynosic, rayon, rhodia, sarille, swelan, triacetat, tricel och tencel tlll. Viskos är den mest använda av de regenererade fibrerna.