TrustpilotKundtjänst: 0410-350185Frakt från 69 kr.Gratis frakt över 1200 kr. (ombud/företag)100 dagars öppet köp
Logga inInkl. moms
OBS: Vi levererar varor under hela sommaren, men några av våra leverantörer håller stängt ett fåtal veckor, därmed kan längre leveranstider än normalt uppstå. Läs mer här.
Lager-på-lager metoden

Lager-på-lager metoden

Läs om hur du använder lager-på-lager metoden till att regulera kroppstemperatuen på bästa sätt

Klä dig enligt lager-på-lager metoden

Om du vill hålla dig varm när det är kallt ute är det alltid en bra idé att klä sig i flera tunna lager. I denna blogg kan få tips om de lager som är viktiga och du kan läsa hur du håller dig varm både på arbete och i din fritid, till exempel när du tränar eller åker skidor.

Det innersta lagret

Detta lager är viktigt i förhållande till om kläderna kan transportera fukt från kroppen så att du undviker att kroppen blir fuktig och kall. Här är det alltså viktigt att välja till exempel ett fukttransporterande termounderställ. Du kan även välja ullunderkläder, som med sina naturliga egenskaper leder bort fukt från kroppen och justerar kroppstemperaturen. Ull är ett varmare alternativ än ett vanligt fukttransporterande underställ, men ullkläder har längre torktid och kräver skontvätt.

Lager-på-lager metoden

Det är viktigt att det innersta lagret sitter tätt intill kroppen och att det inte har för många sömmar. Detta gör att de fukttransporterande egenskaperna är optimala.

Se alla termounderkläder här >>

Se alla ullunderkläder här >>

Det mellersta lagret

För att hålla sig varm ska man välja ett värmande lager som mellersta lagret. Detta lager ska passa till det väder man färdas i, så att man inte blir för varm eller man fryser. Fördelen av att bygga upp det på detta sättet är att det lätt kan justeras genom att ta på eller av ett lager. Därför är det såklart bättre att ta på sig två tunna tröjor istället för en tjockare.

Det bästa valet till detta lager är fleece (t.ex. en fleecejacka eller fleecetröja) eller ull, eftersom dessa material är vävda/stickade med isolerande “luftfickor”. Detta gör att även om metervaran är helt tunn och förhållandevis lätt kan du fortfarande hålla dig varm. Det är i detta lager du ska ta på lite extra om du har tendens till att frysa, eller om är utsatt för kalla temperaturer.

Se alla fleecejackor här >>

Det yttersta lagret

Det sista lagret är det som ska hålla vatten och vind ute och om detta lager är med membran ska det även ventilera överskottsvärme, så att du håller dig varm och torr. Här är det avgörande att man anpassar lagret till de behov man har. Om du jobbar på en båt och utsätts för mycket vatten ska du som yttersta lager välja klassiska regnkläder utan membran. Om du däremot arbetar utomhus hela dagen i regnväder ska du välja regnkläder med membran. Detta gör att regnet hålls ute och samtidigt transporteras fukt ut från kroppen så att du håller dig torr.

Om du ska åka skidor eller träna så är bästa valet att välja det yttersta lagret med membran. Detta säkerställer hög komfort och ger dig möjlighet för att prestera mer. Om man jobbar i kalla områden är det naturligtvis en fördel att välja ett skalplagg med foder och membran (t.ex. en vinterjacka eller en vinter arbetsjacka). Med denna typ av plagg får du de tekniska egenskaperna samt ett extra isolerande lager som håller dig varm.

Se alla skaljackor här >>

Se alla regnkläder här >>

Har du frågor om lager-på-lager metoden?

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst om du är osäker på vad som passar till ditt behov.

Du kan nå oss via info@billiga-arbetsklader.se eller telefon 0410-350185.

Vi hjälper gärna med att hitta den bästa lösningen för dig.