Så tvättar du dina arbetskläder

Om du vill att dina arbetskläder ska behålla sin ursprungliga funktion och komfort, är det alltid viktigt att följa tvättanvisningen som är anpassad efter plaggets material och konstruktion. Det är extra viktigt att följa tvättanvisningen på arbetskläder med skydd, till exempel när du tvättar dina brandhämmande plagg. Om du tvättar dina skyddskläder på fel sätt, kan det rent faktiskt försämra skyddet i plagget, antingen helt eller delvis, och därmed sätta din egen säkerhet i onödig fara.

När och hur skall arbetskläder tvättas?

Alla arbetskläder ska gärna tvättas när det är smutsigt. Detta är extra viktigt för varselkläder eftersom att smuts försämrar plaggets synbarhet. Undvik att använda tvättmedel med blekande effekt. Detta gäller särskilt för varselkläder eftersom blekmedel försämrar arbetsklädernas reflekterande egenskaper. Följ doseringsanvisning för tvättmedlet.

Industritvätt

Om dina kläder är märkta med “industritvätt” kan det tvättas efter kraven för industritvätt EN ISO 15797. Denna norm beskriver till exempel hur kläderna skall tvättas, torkas samt den typ av tvättmedel som får användas.

När plagget tvättas är det viktigt att dragkedjor, knappar och kardborreband är stängda. Detta minskar slitage på arbetskläderna och förlänger plaggets livsläng samt förhindrar att dessa funktioner går sönder under tvätt. Knäskydd skall tas ur plagget innan tvätt, ifall de inte är specialtillverkade för att kunna tvättas tillsammans med byxorna. Bälten och hängslen skall också tas av innan tvätt. Töm även alla fickor för lösa saker, eftersom att de kan göra hål i kläderna samt förstöra tvättmaskinen.

Vanliga tvättsymboler

Normal tvätt, max 95ºC. Normal tvätt, max 95ºC.

Normal tvätt, max 90ºC. Normal tvätt, max 90ºC.

Normal tvätt, max 85ºC. Normal tvätt, max 85ºC.

Normal tvätt, max 60ºC. Normal tvätt, max 60ºC.

Normal tvätt, max 40ºC. Normal tvätt, max 40ºC.

Normal tvätt, max 30ºC. Normal tvätt, max 30ºC.

Tål endast handtvätt. Tål endast handtvätt.

Tål ej tvätt. Tål ej tvätt.

Tål kemtvätt. Tål kemtvätt.

Tål ej kemtvätt. Tål ej kemtvätt.

Tål blekning. Tål blekning.

Tål ej blekning. Tål ej blekning. 

Skall jag använda förtvätt och hur gör jag med sköljmedel?

Du kan förtvätta arbetskläder som är mycket smutsiga, men normalt behöver plaggen inte förtvättas. Undvik att blötlägga tvätten i förväg – oupplöst tvättmedel kan skada arbetsplagget. Undvik dessutom att använda sköljmedel eftersom detta kan förstöra plaggets material och funktionalitet, till exempel om plagget har ett membran. Om ett plagg med membran blir förstört vid tvätt med sköljmedel, är det inte reklamationsberättigat.

Hur skall arbetskläder torkas?

Undvik helst att torktumla dina arbetskläder. Om du väljer att torktumla skall du följa anvisningen för torktumling (se tvättanvisning i plagget).

Torktumlas max 50ºC, låg temperatur. Torktumlas max 50ºC, låg temperatur.

Torktumlas max 70ºC, normal temperatur. Torktumlas max 70ºC, normal temperatur.

Tål ej torktumling. Tål ej torktumling.

Strykning

Här ser du symbolerna för strykning: 

Strykning max 200ºC, hög temperatur. Strykning max 200ºC, hög temperatur.

Strykning max 150ºC, normal temperatur. Strykning max 150ºC, normal temperatur.

Strykning max 110ºC, låg temperatur utan ånga. Strykning max 110ºC, låg temperatur utan ånga.


Om du har frågor angående dina arbetskläder, är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst.