Om du vill bibehålla de tekniska egenskaperna i dina ytterkläder, till exempel andasfunktion och vattenavvisande effekt, och förlänga plaggens hållbarhet är det viktigt att du använder rätt tvätt- och impregneringsmedel när du tvättar och efterbehandlar dina ytterplagg.

Ytterkläder med membraner

För att ytterkläder ska vara vind- och vattentäta samt ha god andasfunktion har de ett yttermembran, till exempel Gore-Tex. Samtidigt kan membranet transportera fukt från kroppen och utanför plagget. Detta membran tåler inte sköljmedel eftersom att sköljmedel stoppar till membranet och förstör det. Därför är det mycket viktigt att du använder ett specialtvättmedel till plagg med membran, till exempel Nikwax Tech Wash tvättmedel till membraner.

När ytterkläderna har använts och tvättas flera gånger kommer plaggen att mista egenskaper så som vatten- och vindtäthet. Därför är det viktigt att med jämna mellanrum använda ett impregneringsmedel som kan återskapa dessa egenskaper och samtidigt bibehålla god andasfunktion. Detta impregneringsmedel Nikwax TX.Direct impregnering till membraner kan användas direkt i tvättmaskinen precis efter man tvättat jackan. Det återskapar de tekniska egenskaperna snabbt och lätt.

Softshellprodukter

Det finns även specialtvättmedel till dina softshellplagg som bibehåller softshell-egenskaperna så som vattenavvisande effekt samt andasfunktion. Använd inte sköljmedel när du tvättar dina softshellplagg. Vi har specialtvättmedel till softshell i vår webbshop, du hittar det här: Nikwax Softshell Proof impregnering till softshell.

Dunjackor

Dunjackor kräver ett specialtvättmedel så att dunets naturliga egenskaper inte blir förstörda. Många tror att det är bra att undvika att tvätta dunplagg för att inte förstöra dunen, men det är faktiskt tvärtom. Det är viktigt att tvätta dunplagg så att isoleringseffekten inte försämras. Dun upptar fett och fukt när dunplaggen används och eftersom det är luften mellan dunen som bidrar till den isolerande effekten, kommer jackan inte att vara optimalt varm om den är “smutsig”.

När man tvättar plagg med dun är det viktigt att de centrifugeras vid låg hastighet och att man gradvist ökar hastigheten. Detta för att man ska vara på att vattnet är borta innan den hängs upp till torkning. Torkningen kan göras i torktumlare med tennisbollar så att dunen delas på bästa sätt och att de blir helt torra. Om man inte torkar plagget ordentligt kommer jackan att börja lukta.

Nikwax och miljön

Nikwax är ett företag som har stort fokus på miljön och därför innehåller Nikwax produkter inte ämnen som är skadliga för människor och natur. Nikwax vill gärna tillverka produkter som är med till att minska användningen av kemiska ämnen. Du kan på Nikwax hemsida läsa mer om deras projekt och om vilka ämnen de undviker i deras produkter.

Har du frågor om hur du tvättar dina ytterkläder?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor omkring tvätt av ytterkläder eller tvätt av kläder med membran. Vi hjälper gärna via mail och telefon. Kontakta vår kundtjänst.